16. festival Pranger, srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije, se bo začel v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani s konceptualno razpravo in razglasitvijo Stritarjeve nagrade. Tudi letos Festival Pranger spodbuja k poglobljeni refleksiji poezije in ponuja v branje devet pesniških zbirk, izdanih v preteklem letu. V središču Prangerja, ki se bo v četrtek iz Ljubljane preselil v Sladki Vrh, Šmarje pri Jelšah in Rogaško Slatino, bodo tako kot vsako kot vsako tri kritiške razprave. Ob tem bodo pozornost namenili tudi prevajajanju poezije – letos je izbran jezik albanščina.

16. srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije

16. festival Pranger, srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije, se bo začel v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani.
Tudi letos Festival Pranger spodbuja k poglobljeni refleksiji poezije in ponuja v branje devet pesniških zbirk, izdanih v preteklem letu. Pranger izbere tri kritičarke in kritike, oni pa vsak svoje tri izbranke in izbrance, avtorice in avtorje novih pesniških zbirk. Že drugo leto zapored so selektorji kritiki Aljaž Koprivnikar, Domen Slovinič in Barbara Korun. Izbrali so zbirke Alenke Jovanovski, Klarise Jovanović, Milana Šelja, Maje Miloševič, Andreje Štepec, Esada Babačića, Varje Balžalorsky Antić, Kaje Teržan in Jureta Jakoba.
V središču Prangerja, ki se bo v četrtek iz Ljubljane preselil v Sladki Vrh, Šmarje pri Jelšah in Rogaško Slatino, bodo tako kot vsako kot vsako tri kritiške razprave. Ob tem bodo pozornost namenili tudi prevajajanju poezije – letos je izbrani jezik albanščina. Nikollë Berishaj je prevedel poezijo Prangerjevih pesnic in pesnikov 2019. Okrogla miza o prevajanju v albanščino bo v petek v Rogaški Slatini. V tamkajšnji Anini kapeli pa bo v soboto slavnostni zaključek 16. festivala Pranger s podelitvijo Stritarjeve nagrade za mladega in obetavnega kritika ali kritičarko in koncertom skupine Lusterdam.

Jolanda Fele