Šport 202

Če bom ostal zdrav in v enem kosu, se bom gotovo boril vse do konca

Jakov Fak je v Anterselvi trikrat stopil na zmagovalni oder, Primož Roglič je ob svojem prvem tekmovalnem obisku prizorišča ostal med trojico

Roglic
Primož Roglič po 17. etapi Gira 2019
foto: Val202

Tudi po 17. etapi kolesarske dirke po Italiji, ki se je končala v običajno biatlonsko obarvani Anterselvi, na prvih treh mestih skupnega seštevka ni bilo nobenih sprememb. Je pa vodilni Ekvadorec Richard Carapaz nabral nekaj pomembnih sekund prednosti tako pred domačinom Vincenzem Nibalijem kot našim Primožem Rogličem, ki zdaj za rožnato majico zaostaja za dve minuti in 16 sekund.

Etapa je potekala podobno kot večina prejšnjih. Ubežnikov se je tokrat nabralo nekaj manj kot v zadnjih dneh. Tudi zvenečih imen spredaj ni bilo. Rogličeva zasedba je v ospredje znova poslala Koena Boewmana, ki pa tokrat svojega kapetana ni dočakal, tako da je bil tudi v cilju hitrejši od našega šampiona. Primož Roglič se je večji del držal skupine z rožnato majico, kjer je bil tudi danes domači matador Vincenzo Nibali, ki pa mu vse bolj zmanjkuje časa in kilometrov, da bi osvojil še tretjo rožnato dirko. Na zaključnem vzponu je prvi napadel Francoz Nans Peters, ki se je na biatlonskem stadionu mirno zapeljal mimo strelišča in v slogu njegovega rojaka Martina Fourcada premagal celotno konkurenco. Sledila sta mu Kolumbijec Esteban Chavez in domačin Davide Formolo, ki je s tem nastopom iz desterice izrinil našega Jana Polanca.

Med favoriti je bil najmočnejši vodilni Richard Carapaz, ki je pridobil sedem sekund v primerjavi z zasledovalci, tudi z našim Primožem Rogličem. Po vsem opravljenem je Roglič ob spodbudi številnih privržencev in zvokih Golice stopil pred naše mikrofone.

Primož Roglič po 17. etapi: “Spet težek dan. Ob zvokih Golice in vseh slovenskih zastavah pa je bilo danes lažje proti cilju. Na koncu smo bili bolj ko ne “ful gas”, vsak je šel toliko, kot je lahko. Težek dan je mimo in gremo dalje. Lahko rečem, da se počutim bolje, to pa je potrebno za zadnje dni.”

Tudi o primerjavi vzponov na zadnjih dveh etapah je povedal nekaj besed.

“Če se gre hitro, je vsak nadvoz lahko težak, če pa greš počasi, tudi prelaz Mortirolo ni težak. Čisto relativna stvar. Gotovo je bilo težko danes v zadnjih štirih kilometrih.”

Na stavnicah tega Gira je na začetku meril najviše, zdaj mu številke niso več tako naklonjene:

“Bomo videli. Če bom ostajal zdrav in v enem kosu, se bom gotovo boril vse do konca. To je vse, kar lahko obljubim.”

Tudi mimo številnih navijačev v krajih, ki jih naši ljudje odlično poznajo, ni mogel.

“Res sem vesel vsakega navijača, vsake zastave in sigurno mi dajo dodatno vzpodbudo.”

Jakov Fak je tule v Anterselvi trikrat stopil na zmagovalni oder, Primož Roglič je ob svojem prvem tekmovalnem obisku prizorišča naslednjega svetovnega prvenstva v biatlonu ostal med trojico najboljših v skupnem seštevku. Jan Polanc je izgubil mesto v deseterici in se bo vanjo težko vrnil. Po dveh zahtevnih etapah je bil povsem izčrpan.

Jan Polanc: “Ne vem, kaj naj povem. Utrujen sem, počasi bo čas, da grem domov. Bomo videli, če se lahko vrnem med deseterico. Trenutno nimam veliko za povedati, bomo videli.”

In še beseda vodilnega v seštevku dirke Richarda Carapaza, ki mimo izjemnega moštva, ki ga spremlja, ni mogel.

Richard Carapaz: “Zares se odlično razumemo. V tej ekipi je nekaj fantov, ki jim povsem zaupam. Vzpostavili smo prijateljsko vzdušje. Upam, da bomo zmogli vse do konca Gira, vem, da nas čaka še nekaj zahtevnih etap.”

Jutri bo še zadnja etapa namenjena sprinterjem, obenem pa zadnja, ki bo daljša od 200 kilometrov. In če se držimo gesla našega šampiona Primoža Rogliča, iz Anterselve mirno sporočam, Giro še ni končan.