Magistra arabskih študij je v Kairu spoznala moža Mustafo. Nekaj let sta preživela v Londonu, nato pa se zaradi boljše kakovosti življenja v Sloveniji preselila nazaj v njeno rojstno vas.

Magistrica arabskih študij je v Kairu spoznala moža Mustafo. Nekaj let sta preživela v Londonu, nato pa se zaradi boljše kakovosti življenja v Sloveniji preselila nazaj v njeno rojstno vas

Julijo Dornik je arabska kultura pritegnila zaradi lepote jezika, pisave in skrivnostnosti kulture ter zaradi obravnave muslimanov v medijih. Želela razbijati stereotipe in približati ljudi. Po šestih letih v življenja v Londonu sta se z možem pred mesecem in pol vrnila v njene rodne Radeče. Pravi, da se skušata skozi različne življenjske izkušnje najti nekje na pol poti. Čeprav je islam sprejela samo formalno, se s partnerjem denimo v času ramadana držita posta – da se v novem okolju ne bi počutil povsem osamljenega. Mustafi je Slovenija všeč predvsem zato, ker je tako zelena. Tu je prvič obiskal gozd.

Julija pa o življenju v različnih kulturah pravi:

“Ko v neki drugi kulturi živiš dalj časa in je ta kultura zelo drugačna od tvoje, te to utrudi in je težko živeti v njej.”

Mitja Peček