“Papež ima vas rad,” je na obisku Slovenije pred več kot dvema desetletjema dejal takratni papež Janez Pavel II. V tretji osebi ednine je govoril tudi vesoljček E.T., pripoveduje mlada raziskovalka Duša Race z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša. Kaj pa politiki? Se z rabo tretje osebe ednine oddaljujejo od povedanega, izogibajo odgovornosti ali le objektivno potrjujejo svoje misli?

Zakaj nekdo govori o sebi v tretji osebi ednine? Mlada raziskovalka Duša Race pravi, da je ta praksa pogosto negativno vrednotena, a lahko pomeni tudi samoironijo in ima komični učinek

"Papež ima vas rad," je na obisku Slovenije pred več kot dvema desetletjema dejal takratni papež Janez Pavel II. V tretji osebi ednine je govoril tudi vesoljček E.T., pripoveduje mlada raziskovalka Duša Race z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša.

"Starši lahko govorni razvoj spodbujajo tako, da otroka nagovarjajo pravilno, torej v drugi osebi ednine: ali si lačen? In ne v tretji: ali je Tine lačen? Prav tako je dobro, da starši o sebi ne govorijo v tretji osebi ednine: oči bo zdaj skuhal kosilo, ampak: sedaj bom skuhal kosilo."

Kaj pa politiki? Se z rabo tretje osebe ednine oddaljujejo od povedanega, izogibajo odgovornosti ali le objektivno potrjujejo svoje misli?

Tadej Košmrlj, Uršula Zaletelj