Interval

Interval – 28: Festival, Koncertni in Mladi

35. Druga godba ... koncerti ... Noreia z novim albumom Viže

Noreia_promo 3 Full Size
foto: Peter Dimnik

Festival: predstavitev 35. mednarodnega festivala Druga godba

Koncertni Interval: redni izbor dogodkov od nedelje do nedelje.

Mladi Interval: mlada, mednarodno uspešna skupina Noreia, ki je tik pred izidom novega albuma z naslovom ”Viže”. Na njem Noreia združuje ljudsko glasbo “keltskega” sveta s svojo lastno dediščino – slovensko ljudsko glasbo.
Glasbena pot skupine Noreia se je začela leta 2008. Od takrat preigrava tradicionalne irske, škotske in bretonske pesmi in melodije, a ne vedno na povsem tradicionalen način!  Člani skupine so izkušeni mladi glasbeniki: Anej Ivanuša – irske piščali, lesena flavta, galičanske dude, vokal, Ana Novak – violina, vokal, Gašper Šinkovec – akustična kitara, harmonika, vokal, Stanči Škarja – bas, Robert Bone – klarinet, piščali, irske dude, klavir, vokal.
V zadnjih treh letih delovanja so imeli več kot 200 nastopov na različnih koncertnih prizoriščih, na festivalskih odrih tako doma, kot v tujini: na Irskem, Hrvaškem, v Italiji, Avstriji, na Češkem, Nizozemskem, v Nemčiji in Španiji. Leta 2017 je bila skupina Noreia v močni mednarodni konkurenci izbrana za nastop na največjem festivalu keltske glasbe na svetu, festivalu Ortigueira v Španiji. Tam je Noreia kot novo vzhajajoče glasbeno ime nastopila na otvoritvenem koncertu festivala pred 30.000 obiskovalci. Noreia je sodelovala tudi z izjemnimi glasbenimi imeni, kot so Donal Lunny, Tola Custy, Diarmaid, Donncha Moynihan, Janez Dovč in drugi.
Na prvencu Step it out, ki je izšel leta 2014, je Noreia predstavila tradicionalno irsko glasbo v avtorskih priredbah. Na januarja 2017 izdanem drugem albumu Moments To Treasure pa je poleg tradicionalnih skladb prvič objavila tudi nekaj avtorskega materiala.
Zdaj pa se Noreia predstavlja z novim projektom Viže. Ta združuje njeni dve veliki ljubezni – irsko in slovensko ljudsko glasbo in razkriva pomembne podobnosti dveh sicer geografsko oddaljenih tradicij. Album Viže bo Noreia na dan izida – v sredo, 22. maja – koncertno predstavila v baročnem atriju Pri kolovratu v Ljubljani.