Morda prihodnost ni še nikoli ponujala toliko nejasnosti in dilem kot danes. Lahko da nas bo umetna inteligenca nepovratno prehitela kot dirkalni avto. In vsak dan ponudila nekaj deset odkritij v rangu Nobelovih nagrad. Nekateri zagovarjajo scenarij, da bo umetna inteligenca celo prevzela nadzor nad človekom. V vsakem primeru bo treba s samovozečo prihodnostjo najti sožitje in jo pametno zavirati na mejnih območjih. A nobena tehnologija ni dobra ali slaba sama po sebi, pomembno je, kako jo uporabljamo ljudje, pomembne so družbene okoliščine, politične odločitve. Bi torej ob razvoju umetne inteligence potrebovali čim več ali čim manj regulacije, bi se morali vse večje prisotnosti umetne inteligence bati ali se je veseliti? Kje so realne in kje znanstvenofantastične meje?

V epilogu serije Quo vadis, človek? o etiki razvoja in samovozečih dilemah človeka prihodnosti. Od Zemlje do vesolja. Od Rdeče kapice do robota. O tem, kako bi lahko tehnologije tudi pomagale pri reševanju okolja. Razmišljajo sogovorniki različnih strok.

Avtorji: Luka Hvalc, Hana Hawlina, Jan Grilc

Po enem izmed scenarijev bi nas umetna inteligenca lahko nepovratno prehitela kot dirkalni avto. In vsak dan ponudila nekaj deset odkritij v rangu Nobelovih nagrad. Kakšna bo naša prihodnost?

Morda prihodnost ni še nikoli ponujala toliko nejasnosti in dilem kot danes. Lahko da nas bo umetna inteligenca nepovratno prehitela kot dirkalni avto. In vsak dan ponudila nekaj deset odkritij v rangu Nobelovih nagrad. Nekateri zagovarjajo scenarij, da bo umetna inteligenca celo prevzela nadzor nad človekom. V vsakem primeru bo treba s samovozečo prihodnostjo najti sožitje in jo pametno zavirati na mejnih območjih.  

A nobena tehnologija ni dobra ali slaba sama po sebi, pomembno je, kako jo uporabljamo ljudje, pomembne so družbene okoliščine, politične odločitve. Bi torej ob razvoju umetne inteligence potrebovali čim več ali čim manj regulacije, bi se morali vse večje prisotnosti umetne inteligence bati ali se je veseliti? Kje so realne in kje znanstvenofantastične meje?

“Umetna inteligenca bo postala kot elektrika – uporabljamo jo ves čas in povsod. Zaradi nje lahko tudi umreš, če je ne uporabljaš pravilno. Umetna inteligenca bo postala nevidna. Upravljala bo naše hiše, kompleksnost naših družb, morda podjetja in mesta.”

Dr. Luciano Floridi

V epilogu serije Quo vadis, človek? o etiki razvoja in samovozečih dilemah človeka prihodnosti. Od Zemlje do vesolja. Od Rdeče kapice do robota. O tem, kako bi lahko tehnologije tudi pomagale pri reševanju okolja. Razmišljajo sogovorniki različnih strok.

Sogovorniki:

  • Dr. Luciano Floridi, filozof in ekonomist z Univerze Oxford
  • Dr. Marko Grobelnik, strokovnjak za umetno inteligenco
  • Dr. Zvezdan Pirtošek, nevrolog
  • Dr. Tomaž Zwitter, astrofizik
  • Dr. Christa Sommmerer in dr. Laurent Mingonneau, intermedijska umetnika
  • Dr. Uroš Svete, obramboslovec
  • Janez Weiss, zgodovinar
  • Aljoša Masten, novinar MMC RTV Slovenija

Priporočamo:

Človek 4/5: Algoritmi demokracije

Človek 3/5: Roboti kujemo bodočnost

Človek 2/5: Okolje in hrana prihodnosti

Človek 1/5: Selfi naše prihodnosti

Jan Grilc, Luka Hvalc, Hana Hawlina