Frekvenca X

Človek 2/5: Okolje in hrana prihodnosti

Pridelava hrane zelo obremenjuje okolje. Povprečna letna poraba govedine samo enega Američana prispeva k onesnaženju s toplogrednimi plini toliko kot dobrih dva tisoč kilometrov vožnje z avtomobilom

Človek cover 2-1
foto: Pixabay

Pridelava hrane zelo obremenjuje okolje. Analize kažejo, da povprečna letna poraba govedine samo enega Američana prispeva k onesnaženju s toplogrednimi plini toliko kot dobrih dva tisoč kilometrov vožnje z avtomobilom. (Vir: tiskana izdaja revije)

Podobno skrb vzbujajoča je zgodba z avokadom, ki rad krasi tudi Instagram. Uvoz avokada v Evropo, predvsem iz Mehike, se je od leta 2012 povečal kar za 50 odstotkov. Zaradi širjenja plantaž avokada v Mehiki vsako leto posekajo 20 tisoč hektarjev gozda. Avokado za svojo rast potrebuje veliko vode, za kilogram avokada porabijo štirikrat več vode kot za kilogram pomaranč.

Do leta 2050 se bo število prebivalstva na Zemlji povečalo na več kot devet milijard ljudi, kar bo podvojilo povpraševanje po hrani. Čeprav se milijarda ljudi po svetu spopada z lakoto, pa napovedi kažejo, da se bo v razvitem svetu zaradi višjega standarda povečalo zanimanje predvsem za kakovostno meso. Je sploh mogoče, da nahranimo svet in hkrati ohranimo naš planet?

Kaj in kako lahko spremenimo? Kakšne so prehrambene in okoljske alternative? Od avokada na Instagramu, podnebnih štrajkov, okoljskih kiborgov, do žuželčjih burgerjev in laboratorijskega mesa. Quo vadis, človek?!

Ob hitri rasti prebivalstva in čezmerni porabi naravnih virov smo priča izraziti spremenljivosti podnebja. Vročinski valovi bodo v prihodnosti še pogostejši in daljši, več bo padavin, gladina morja se bo dvigovala. Škoda zaradi poplav, suš in vremenskih neurij v svetu strmo narašča in se bo še povečevala. Zdajšnje količine toplogrednih plinov v ozračju so najvišje v zadnjih 800 tisoč letih.

Sogovorniki:

Človek 1/5: Selfi naše prihodnosti

 

*Pri pripravi serije Quo vadis, človek?! sodelujejo tudi novinarji Jan Grilc, Maja Ratej in Maja Stepančič. Pripovedujeta Ivan Lotrič in Igor Velše. Zvočna in oblikovna podoba Vjekoslav Mikez. Jezikovni pregled Saša Grčman.