Naravovarstveni biolog Dr. Seth Wilson je odraščal na vzhodni obali kake dve uri severno od New Yorka, v majhni državi Connecticut, ki je celo manjša od Slovenije, a prav tako poraščena z gozdovi, v katerih so tudi zveri, denimo ameriški črni medvedi, bobcati – po naše rdečerjavi risi in kojoti. Kot študent je prišel z vzhodne obale v ZDA v Montano, kjer je delal in si ustvaril družino. Kot strokovnjaka za preprečevanje konflliktov med ljudmi in velikimi zvermi so ga k sodelovanju povabili slovenski strokovnjaki in tako je bil zadnjih nekaj let del ekipe znanstvenikov pri projektu varovanja rjavega medveda Life DinAlp Bear in projekta Life Linx, pod pokroviteljstvom katerega bodo pri nas in na Hrvaškem naselili 14 risov iz Slovaške in Romunije.

Dr.  Seth Wilson, naravovarstveni biolog iz Montane, je v Sloveniji pomagal ohranjati velike zveri

“Risi so precej manj konfliktna vrsta kot medvedi ali volkovi. So samotarji, v velikem loku se izogibajo ljudem, domačih živali skorajda ne napadajo. So, kot rad rečem, skrivnostna bitja iz gozda.”

Naravovarstveni biolog Dr. Seth Wilson je odraščal na vzhodni obali kake dve uri severno od New Yorka, v majhni državi Connecticut, ki je celo manjša od Slovenije, a prav tako poraščena z gozdovi, v katerih so tudi zveri, denimo ameriški črni medvedi, bobcati – po naše rdečerjavi risi in kojoti. Kot študent je prišel z vzhodne obale v ZDA v Montano, kjer je delal in si ustvaril družino.

Kot strokovnjaka za preprečevanje konflliktov med ljudmi in velikimi zvermi so ga k sodelovanju  povabili slovenski strokovnjaki in tako je bil zadnjih nekaj let del ekipe znanstvenikov pri projektu varovanja rjavega medveda Life DinAlp Bear in projekta Life Linx, pod pokroviteljstvom katerega bodo pri nas in na Hrvaškem naselili 14 risov iz Slovaške in Romunije.

“Na prvem mestu slovenskim kolegom zavidam naraven laboratorij, ki jim je v Sloveniji na voljo. Izjemno všeč mi je nesebična izmenjava podatkov med znanstveniki pri vas, tega v ZDA ni, vsaj ne v takem obsegu. Nihče ljubosumno ne skriva podatkov, ne delijo pa si jih le med različnimi ustanovami, ampak tudi s kolegi iz drugih držav.”

Njegove izkušnje iz Montane, kjer jim je uspelo za 90 odstotkov zmanjšati število konfliktov med medvedi in ljudmi, je poskušal prenesti tudi v Slovenijo.

“Moje delo ni prepričevanje ljudi, ki sobivajo z medvedom, naj imajo radi medvede.  Želim le vzpostaviti zaupanje in spoštljiv odnos med strokovnjaki in lokalnimi prebivalci, ki morajo skupaj najti ustrezne rešitve za različne težave. Le v sodelovanju lahko dolgoročno ohranimo divje zveri.”

 

Miha Švalj