Gospodarski rasti in majhni brezposelnosti navkljub se število prosilcev za denarno socialno pomoč vztrajno povečuje, pri Botrstvu pa opažajo tudi vse več prošenj za pomoč pri letovanju, nakupu šolskih potrebščin, plačilu položnic in žal tudi za hrano. Starši, ki vsak mesec v skladišču v ljubljanskih Mostah lahko prevzamejo paket, po večini povedo, da sami pogosto ostanejo lačni in da je hrana velik problem. Med počitnicami, ko otroci ne jedo v šoli, bo le še večji.

Telefonski klic, da lahko pridem po hrano, mi daje moč, da vse to sploh zdržim

“Oba otroka imata težave v duševnem razvoju, jaz pa neozdravljivo avtoimunsko bolezen, jemljem zdravila, a imajo takšne stranske učinke, da ne morem delati.  Zdravila me močno izčrpajo, utrudijo, morala bi normalno jesti, a ne morem, ne smem, rečem si bom že, otroka morata imeti prednost. Včasih ne jem tudi dan, dva, da le imamo za plačilo položnic in da onadva lahko vsak dan jesta.”

“Mož ima majhno plačo, otroka sta majhna in ne razumeta, da ne morem kupiti čokoladice. Ne morem. Ko se moram v trgovini odločiti, raje za tistih 60 centov kupim salamo. Zato je takrat, ko prinesem domov paket pomoči iz ZPM Moste Polje, veselje veliko že pri vratih. Čokoladice, če je v paketu, se najbolj razveselita, pa kakšnega namaza tudi. Ko jima lahko namažem kruh s čim, kar imata rada, se mi še zvečer zahvaljujeta, da sem to končno kupila.”

“Zame vsak tak paket pomeni nekaj dni pomirjenosti, da imamo hrano in da bo zato morda nekaj evrov več lahko šlo za položnice. Telefonski klic, da lahko pridem po hrano, mi daje moč, da vse to sploh zdržim. Brez ZPM Ljubljana Moste Polje in Botrstva bi bila že na Žalah.”

Gospodarski rasti in majhni brezposelnosti navkljub se število prosilcev za denarno socialno pomoč vztrajno povečuje, pri Botrstvu pa opažajo tudi vse več prošenj za pomoč pri letovanju, nakupu šolskih potrebščin, plačilu položnic in žal tudi za hrano. Starši, ki lahko vsak mesec v skladišču v ljubljanskih Mostah prevzamejo paket, po večini povedo, da sami pogosto ostanejo lačni in da je hrana velik problem. Med počitnicami, ko otroci ne jedo v šoli, bo le še večji.

Pomoč poleg družin potrebujejo starostniki, invalidi, brezdomci in ljudje, ki s plačami ne morejo preživeti. Hvala vsem, ki kakor koli pomagate ljudem v stiski, in tistim posameznikom in podjetjem, ki že vrsto let pomagate družinam iz projekta Botrstvo.

 

 

 

 

 

Jana Vidic