Že pred časom smo vam predstavili zgodbo Vita in Filipa, dveh fantkov, ki sta po očetovi smrti živela z mamo v res nemogočih razmerah, v hiši brez vodovoda, med mišmi, vlago in v skupni spalnici z mamo. Ker zaradi posebnih potreb ne zmore samostojno skrbeti za sinova, potrebuje pomoč, ki jim jo vseskozi zagotavlja lokalni center za socialno delo. Ta je bil tudi med organizatorji pomoči, ki je hiško v tem času dodobra prenovila.

Vito in Filip živita v bistveno boljših razmerah, z drugačno samozavestjo, uspešnejša sta tudi v šoli

Že pred časom smo vam predstavili zgodbo Vita in Filipa, dveh fantkov, ki sta po očetovi smrti živela z mamo v res nemogočih razmerah, v hiši brez vodovoda, med mišmi, vlago in v skupni spalnici z mamo. Ker zaradi posebnih potreb ne zmore samostojno skrbeti za sinova, potrebuje pomoč, ki jim jo vseskozi zagotavlja lokalni center za socialno delo. Ta je bil tudi med organizatorji pomoči, ki so hiško v tem času dodobra prenovili.

Nova kuhinja, kopalnica, centralno ogrevanje, lastni sobici in tako želen vodovod

V hišo je zdaj napeljan vodovod, novi so tlaki, povsem prenovljena je kuhinja z novimi elementi, hladilnikom, štedilnikom. Povsem na novo je izdelana kopalnica z lepo kabino za prhanje, ker imajo vodovod, zdaj normalno deluje tudi pralni stroj. Prvič imajo urejeno centralno ogrevanje in je toplo v vseh prostorih, pomembno pa je tudi, da sta fantka dobila vsak svoj prostorček za delo in spanje. Življenje je res povsem drugačno, miši, ki se jih prej nikakor niso mogli znebiti, zdaj sploh ni več. “Ko danes stopiš v hišo, je to povsem drugačna hiša, in vsi, ki ju spremljamo, vidimo, da sta fanta srečna in tudi njuna samozavest je zrasla,” je vesela tudi gospa, ki je družino spremljala vrsto let.

“Prispelo je ogromno paketov, tako da so na lokalnem centru za socialno delo morali izprazniti sobo, da so lahko pakete shranili na varno in jih nato družini podarjali več kot eno leto. V njih so bili oblačila, kozmetika, hrana, zelo lepe igračke in kakovostne slikanice, pa šolski pribor in seveda sladkarije, ki jih imata rada. To jim je življenje polepšalo in neizmerno olajšalo.” Družina je prejela tudi druge oblike pomoči.

Vsak lahko pomaga in pogosto ljudje potrebujejo predvsem občutek, da so vredni človeškega življenja 

Z donacijami in pomočjo vseh vrst je res mogoče spreminjati življenje, Vitu in Filipu ste ga zagotovo: z novo pridobljeno samozavestjo Vito že jeseni odhaja v srednjo šolo, Filipu pa se je v osnovni šoli s prilagojenim programom šolski uspeh močno popravil.
Podarjenih sredstev naših poslušalcev, nad porabo katerih je skrbno bdel tudi lokalni center za socialno delo, pa je še zmeraj dovolj, da fantoma lahko pomagajo do kakovostnega življenja. Naša sogovornica, ki je vseskozi spremljala, kako je hiška počasi, ob pomoči številnih ljudi, predvsem pa sredstev in materialne pomoči, ki ste jo donirali poslušalci, dobivala prijaznejšo in predvsem človeka vredno podobo, je močno ganjena nad vsemi doseženimi spremembami: “Pravzaprav ne znam reči drugega kot en sam velik hvala! Ker hvaležnost, ki jo čutim, da se je akcija za to družino sploh začela, pa vsa pomoč, ki je prihajala iz vseh koncev Slovenije, je res velika. Kot človek bi se rada zahvalila tistim, ki ste družini pomagali, vsem posameznikom in inštitucijam, ki so z roko v roki ustvarile povsem drugačno življenje za to družino! Obenem bi pa rada opozorila, kako malo je potrebno, da spremenimo življenja. Le ozrimo se na sočloveka v sosednjem stanovanju, sosednji vasi, morda sodelavca, ki morda potrebuje pomoč. Ne gre vselej nujno za materialno pomoč, pogosto ljudje potrebujejo predvsem občutek, da so vredni, da so vredni dostojanstva, da so vredni človeškega življenja. Hvala vsem dobrim ljudem, ki ste to omogočili tej družinici!”

Hvala vsem, ki ste kakor koli bili del te uspešne zgodbe, tudi v imenu Vala 202!

Jana Vidic