15 večgeneracijskih centrov, ki s številnimi lokalnimi podružnicami delujejo po vsej Sloveniji, daje odlično priložnost za številne, povsem brezplačne dejavnosti ljudem prav vseh starosti iz prav vseh socialnih slojev. V Sloveniji delujejo dobri dve leti, zgled pri oblikovanju njihovih programov in načina dela ter povezovanja z lokalnimi skupnostmi pa so jim bili tudi tisti, ki delujejo v Berlinu.

Ena največjih platform medgeneracijskega druženja v Berlinu je Give something back to Berlin ali Vrni nekaj Berlinu. Več kot 100 prostovoljcev skrbi za starejše, priseljence, begunce, ljudi, ki potrebujejo pravno pomoč, nasvete ali le druženje in navezovanje stikov v svoji okolici.

V centru organizirajo različne dogodke, druženja, kuhanje, koncerte, kjer se srečujejo tujci in lokalno prebivalstvo, mladi, srednje generacije in upokojenci

Večgeneracijski centri (VGC) so v Nemčiji stalnica že leta. Ko je projekt njihove ustanovitve v Sloveniji šele nastajal, so bili prav berlinski dober zgled. Zato smo obiskali večgeneracijski center v berlinskem Kreuzbergu, predelu mesta, znanem po priseljencih, umetnikih, dobrih restavracijah in lokalih. Nastal je leta 2012, imenuje se Give something back to Berlin ali Vrni nekaj Berlinu. V centru organizirajo različne dogodke, druženja, kuhanje, koncerte, kjer se srečujejo tujci in lokalno prebivalstvo, mladi, srednje generacije in upokojenci. Plaftorma Vrni nekaj Berlinu skrbi za skupna srečanja za tiste, ki razen življenja v istem predelu mesta nimajo veliko skupnega ali pa vsaj ne na prvi pogled. Delujejo po načelu “razmišljaj globalno, deluj lokalno”. Obiskali smo srečanje, na katerem so skupaj kuhali, jedli in se družili vrtnar iz Velike Britanije, študentka iz Kanade, priseljenec iz Gane, upokojenec iz sosednje stavbe, se pri tem zabavali, domov pa odšli polni vtisov in novih znanstev. Julija, mlada Kanadčanka, je nova v Berlinu, tukaj ima ponudbo za službo, le še delovno vizo čaka in medtem želi sodelovati kot prostovoljka v okolišu, v katerem bo naslednjih nekaj let živela:

“Pravkar sem se priselila in iščem nove ljudi, da jih spoznam, da najdem načine, da prispevam k skupnosti in se medtem naučim kaj nemščine. Predvsem sem prišla, ker želim spoznati organizacije in najti načine za prostovoljstvo. Znam kuhati, zato mislim, da lahko prispevam in današnji večer je pravšen za to.”

Give something back to Berlin je organizacija, ki jo financirajo razna podjetja in številni prostovoljci, prostore najemajo od mesta. So organizacija, ki želi pomagati in izboljšati delovanje celotne družbe ob številnih socialnih izzivih. Friedemann, dolgoletni prostovoljec pri tej organizaciji nam takole razloži, zakaj so takšni centri v mestu izjemno pomembni:

“Pomembno je, ker kot v vsakem velikem mestu obstaja osamljenost in želja, da bi nečemu pripadal, da bi pripadal družbi, da bi bil del nje in to mi omogočamo preko društev, da smo vidni, prisotni, da ljudem omogočimo dostop do naših projektov.”

Jana Vidic