Kar zadeva prometni živžav na cestah, ulicah, pločnikih in tudi površinah za pešce, je v teh dneh na vrhuncu. Tudi prevoznih sredstev je vedno več, tudi vedno več različnih. Kako naj se udeleženci znajdemo v tem? Naši možgani težko ves čas sprejemajo in spremljajo vse, kar se pomembnega dogaja okrog nas. Rešitev, ali pa vsaj del rešitve lahko pomenijo nove tehnologije, ki omogočajo prenašanje informacij med uporabniki, ki lahko napovedo "prihodnost" v prometu. A zato bi morali biti uporabniki pripravljeni posredovati podatke o tem, kje so, kam potujejo, kako hitro. Tako bi lahko naše vozilo sprejelo informacijo, da se bomo čez nekaj sekund recimo srečali z vozilom na nujni poti in bomo obveščeni o tem, še preden zagledamo modre luči ali zaslišimo zvočna opozorila, torej bomo pozorni.

Nove tehnologije za prenašanje informacij med uporabniki, ki lahko napovedo "prihodnost" v prometu

Kar zadeva prometni živžav na cestah, ulicah, pločnikih in tudi površinah za pešce, je v teh dneh na vrhuncu. Tudi prevoznih sredstev je vedno več, tudi vedno več različnih. Kako naj se udeleženci znajdemo v tem? Naši možgani težko ves čas sprejemajo in spremljajo vse, kar se pomembnega dogaja okrog nas. Rešitev, ali pa vsaj del rešitve lahko pomenijo nove tehnologije, ki omogočajo prenašanje informacij med uporabniki, ki lahko napovedo “prihodnost” v prometu. A zato bi morali biti uporabniki pripravljeni posredovati podatke o tem, kje so, kam potujejo, kako hitro. Tako bi lahko naše vozilo sprejelo informacijo, da se bomo čez nekaj sekund recimo srečali z vozilom na nujni poti in bomo obveščeni o tem, še preden zagledamo modre luči ali zaslišimo zvočna opozorila, torej bomo pozorni.

T-Roc

“Volkswagen bo poslej mlajši!” Nekako tako so vzneseno napovedovali vrhovi Volkswagna med predstavitvijo T-Roca. Težko je verjeti, da je od takrat minilo komaj kakšno leto in še kakšen mesec, kajti T -Roc počasi zavzema fokus ne le proizvajalca, temveč tudi publike, vedno lačne novosti. Tako je danes čas, da se še enkrat mirno ozremo na T-Roca. Z dveh strani, kajti oprema in agregati še kako določajo namembnost, predvsem pa ceno tega avtomobila.

Na samem vrhu dizelske ponudbe stoji 2,0 litrski agregat. Pogumna poteza, bi lahko rekli, in če malo zamižimo na ekološko oko, pa tudi ob novih spoznanjih glede čistosti dizelske tehnologije, velikega dizla pozdravljamo nazaj … Dvo litrski dizel je še vedno eden najhvaležnejših agregatov v avtomobilskem poslu. S 110 kilovati moči, da o navoru sploh ne izgubljamo besed, se predvsem odlično ujame z obveznim DSG-jem. Obveznim za visoke ravni opreme seveda. Agregat zna biti hladen nekoliko robat in glasnejši od bencinskih bratrancev in je seveda nato tudi med vožnjo, a vse te malenkosti izzvenijo ob prijaznem razmerju med porabljenim gorivom in voznim udobjem. Ob vrhunski opremi se T-roc težko izdaja za nekakšnega aktivnega križanca, saj se že kar spogleduje s premijskim razredom.

Na srečo pa je na drugem koncu palice najti tudi revnejšega bratranca iz dežele, ki pa je na koncu (vsaj kar zadeva ceno), vse prej kot reven. 1,6 TDI Sport je oznaka za T-Roc, ki ga poganja – tudi povsem dovolj zmogljiv 85 kilovatni dizel, prestavljali pa smo v tem primeru ročno. Avtomobil je s 25 tisočaki recimo nekoliko dražji kot bencinske različice, predvsem zaradi paketa opreme Sport, ki prinese v glavnem vso opremo in uporabne varnostne asistence. A morda malce kisel obraz se z vsakim prevoženim kilometrom bolj jasni in nasmešek je vedno širši. Če smo že pri dvolitrskem agregatu namigovali na prijazno porabo, je ta še bolj izrazita pri manjšem – tudi povprečje blizu petih litrov je povsem realno.

Skratka, za tiste, ki ste radi nekaj centimetrov višje in vam ni treba razmišljati o družinskih prevozih, ki pomenijo tudi obilico prtljage, pa seveda zmorete oziroma ste pripravljeni plačati malo več za avtomobil z rahlim pridihom ekskluzivnosti, je T-Roc prav gotovo lahko primerna izbira.

Hibridni Mondeo

V tesne čevlje alternativnih pogonov skače tudi Ford. Kot v rezervoarje fosilna goriva se bodo odslej v razvoj Fordovih električnih vozil zlile milijarde, prvi rezultati pa so že tukaj. Pomeni, da so že na cestah. Tudi na slovenskih. Danes vas obveščamo o prihodu novega hibridnega Mondea. Četrta generacija tega avtomobila je namreč doživela prenovo. Kar temeljito, če lahko pripomnimo, saj Mondeo nikakor ne more zlesti na pozicije, ki jih je nekoč že imel. Ponovno tri karoserijske izpeljanke, ob treh znanih opremah; Trend, Titanium in Vignale imamo po novem tudi ST-line.

In sedaj k manjši revoluciji; hibridni pogon se ob zaostajanju električnih tehnologij zdi vedno bolj primerna rešitev, čeprav so tej tehnologiji na višku električnega optimizma prerokovali umiranje na obroke. Pa je ravno obratno! Vse več proizvajalcev se spogleduje s hibridi in tako tudi Ford. Hibridna tehnologija v Mondeu je sodobna. Električni motor proizvede 88 kw v glavnem z rekuperacijo zavorne energije, ki se shranjuje v 1,4 kwh bateriji. Pogonski sklop zaključuje klasičen bencinski motor s 106 kilovati, ki pa deluje v Atkinsovem ciklu. Menjalnik, najbolj zapleteni sklop vsakega hibrida, je pri tem hibridnem pogonu zasnovan precej inovativno, saj je elektromotor sestavni del menjalnika; ob CVT-ju in planetnem gonilu takšna rešitev poenostavi in tudi poceni sam hibridni sklop. Govorimo torej o novi generaciji hibridov- v to smer recimo peljejo tudi nove hibridne Honde.

508 SW

Peugeot pa nam je (po limuzini) pripeljal še karavanski 508 SW. Ob nekaj milimetrov večji dolžini je razlika samo v zadnjem delu. Za privlačen kupejevsko oblikovan zadek so žrtvovali nekaj litrov v prtljažnem prostoru, imajo pa potniki zadaj nad glavo za štiri centimetre več prostora. V ponudbi je tudi 1,6 litrski bencinski agregat s 132 oziroma 162 kilovati, a velika večina kupcev bo segla po dizlih – ali dvolitrskem s 120 oziroma 130 kilovati moči ali pa po 1,5 litrskem BlueHDi s 96 kilovati,ki ga je edinega moč dobiti v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim menjalnikom (drugi imajo osemstopenjsko avtomatiko). Tak je tudi najcenejši v ponudbi – z osnovno opremo Active za 27.100 evrov, kar pomeni, da je za 1200 evrov dražji od petvratne limuzine. Letos načrtujejo prodati 200 modelov 508, nekoliko več bo karavanskih.

Pod nebo

Evropska komisija je predstavila študijo bremenitve okolja zaradi letalskega prometa. Ugotovili so, da je cena 33 največjih evropskih letališč 33 milijard evrov, govorimo o stroških zaradi zvočnega onesnaževanja, CO2 emisij in vpliva na podnebne premembe.

Z letenjem pa je povezana tudi novica, do bo londonsko letališče Heatrow stroške parkiranja avtomobilov začelo določati po kriteriju okoljske sprejemljivosti vašega avta. Sicer pa z otoka poročajo o izdatnem povečanju števila zvočnih radarjev, ki bodo zaznavali preglasna vozila, še zlasti tista, ki pri rdeči luči preden speljejo navijajo vrtljaje. Tudi mi bi bili z veseljem za …

Janez Martinčič