V 18. vzporednik se je iz Carigrada oglasila dopisnica Karmen Švegl. V mestu se pripravljajo na ponovljene županske volitve, ki jih bodo izvedli 23. junija.

V prvem poskusu sta zmago na volitvah razglasili tako opozicija kot vladajoča Erdoganova stranka, odločitev o ponovljenih volitvah pa je mednarodna skupnost ostro kritizirala. “Carigrad je največje in najbogatejše turško mesto, Erdogan si kot nekdanji župan prilašča to zgodbo o uspehu mesta. Zmago na mestnih volitvah jemlje osebno.”

“Erdogan bi se osmešil, če bi zdaj, ko je poskusil vse trike, njegov kandidat izgubil na ponovljenih volitvah v Carigradu. Težko je verjeti, da bi stvari prepustil naključju.”

Drugod v regiji pa se je po protestih v Sudanu in Alžiriji začelo govoriti o drugemu valu arabske pomladi. “Očitno gre le za to, da po vzoru Egipta v regiji vznikajo vojaški režimi. Tak primer zdaj vidimo v Sudanu in Alžiriji. Regija se znova pogreza v avtokracijo.”

“Iranski jedrski dogovor je že mrtev. Tukaj se je pokazala moč ZDA, podjetja ne želijo sklepati poslov z Iranom, da ne bi izgubila poslov v ZDA. Bruselj ni mogel ponuditi podjetjem alternative, ki bi jih varovala pred sankcijami ZDA.”

Mitja Peček