Vroči mikrofon

(Ne)ambicioznost zunanje politike Evropske unije

Koliko je stališče na zunanjepolitičnem področju v Evropski uniji enotno, kako na to vplivajo interesi najmočnejših držav članic in kakšno vlogo ima pri tem Slovenija?

DSC05912
Maja Kocijančič, tiskovna predstavnica visoke predstavnice EU za zunanjo politiko
foto: Gašper Andrinek

Mandat Evropskega parlamenta in komisije so zaznamovale številne notranje, gospodarske, migrantske in zunanjepolitične krize. Za zadnje še posebej velja, da se jih drži stereotip o tem, da je Evropska unija sploh nima. S čim pa se ne strinjata niti naš nekdanji dopisnik iz Bruslja Matjaž Trošt niti tiskovna predstavnica visoke predstavnice Evropske unije za zunanjo politiko Maja Kocijančič.

“Predvsem zato, ker vidim, kako se zunanja politika EU oblikuje v čisto konkretnem smislu, ko zunanji ministri predstavljajo zadeve, ko uskladijo stališča, postane to politika, ki predstavlja zelo konkretno moč.” – Maja Kocijančič

Vsaka notranja razprtija članic se kaže tudi navzven. Ena izmed teh je nedvomno migracijska politika, pri kateri je zelo težko najti skupni jezik,” poudarja Matjaž Trošt pri tem, da je zunanja politika EU v veliki meri odvisna od notranjih dogovorov ter posameznih akterjev, pri čemer imajo nekateri večjo, drugi pa manjšo vlogo.

Vabljeni k branju daljšega intervjuja z Majo Kocijančič na www.rtvslo.si

Še vedno je nejasna usoda sirske vojne, ki traja že več kot osem let. Konflikti v severnoafriških državah, nikoli odgovorjeno vprašanje o palestinsko-izraelskih odnosih, pa sankcije proti Rusiji, trgovinska zapletanja z Združenimi državami in Kitajsko, iranski sporazum ter seveda migrantska in begunska kriza. Vse to zadeva tudi zunanjo politiko Evropske unije, ki pa sama po sebi ni ambiciozna, kot še pravi Matjaž Trošt.