Ime tedna

Izposoja v knjižnici deluje na zaupanju

Ime tedna Tadej Kobal je 18 letni dijak in prostovoljec, ki je v Slapu blizu Vipave pomagal ustanoviti knjižnico. Knjižnica je bila prvotno namenjena otrokom, zdaj se tam zbirajo tudi odrasli

65576452
Tadej Kobal
foto: MMC RTVSLO

Ime tedna je Tadej Kobal, 18 letni dijak in prostovoljec, ki je v Slapu blizu Vipave pomagal ustanoviti knjižnico. V vasi s 400 prebivalci je bila knjižnica prvotno namenjena otrokom, a ker nimajo prostora za druženje se je izkazalo, da so prostor za srečevanje zelo pogrešali tudi odrasli.

"Najprej smo izobesili plakat po vasi in zapisali, da zbiramo knjige. Obrnili smo se tudi na slovenske založbe, večino knjig nam podarijo posamezniki in sovaščani. Zelo smo veseli, saj knjige še prihajajo."

Knjižnica ni vpeta pod nobeno matično knjižnico, temelji na prostovoljstvu. "Najprej smo razmišljali o vpeljavi članskih izkaznic, ampak se na Slapu vsi poznamo. Vodimo evidenco izposojenih knjig, sicer pa tu vse deluje na zaupanju."

Tadej Kobal deluje tudi v evropskem mladinskem parlamentu: "Potujemo v druge države, drugi prihajajo k nam, pogovarjamo se večinoma o evropskih tematikah. Nazadnje o vpeljavi avtonomnih vozil."

Tadej Kobal se je vpisal na politologijo na Fakulteto za družbene vede, zdaj se pripravlja na maturo, še vedno pa ima čas za prostovoljstvo, ki njemu pomeni veliko. "Prostovoljstvo nastane spontano. Skozi leta prostovoljstva sem ogromno pridobil, spoznal veliko ljudi. Bistvo tega je, da pomagaš drugim in tako tudi drugi tebi. Gre za medsebojno solidarnost."

Rezultati

Loading ... Loading ...

Kandidata sta bila še:

Timotej Hofbauer, študent strojništva in vodja ekipe 17 študentov ljubljanske Fakultete za strojništvo, ki so na tekmovanju Design/Build/Fly v Združenih državah Amerike prepričljivo zmagali v letenju z lastnim, daljinsko vodenim brezpilotnim letalom.

Nina Peče Grilc, bivša direktorica Kinodvora, ki po dveh mandatih vodenja ljubljanskega mestnega kina, stopa na samostojno pot. V tem času je s številnimi partnerji zgradila filmsko-kulturno središče za različno občinstvo in kakovostnim prostorom kulture in druženja.

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).