Kolesarji so začeli prvo tritedensko kolesarsko dirko. Na cestah po Italiji se bo za rožnato majico skupnega zmagovalca boril tudi Primož Roglič. O prvem koncu tedna karavane na enem od kolesarskih vrhuncev sezone v jutranji športni zgodbi Igorja Tominca.

Izkušeni Nibali bo zagotovo še znal z drobnimi provokacijami "disciplinirati" svoje tekmece

Primož Roglič je šest let poklicni kolesar, za seboj ima vrsto zmag tako na najvišji ravni World Tour kot tudi na nižjih ravneh, ampak v preteklih dveh dneh je, grobo rečeno, vstopil v nov krog kolesarskega pekla. Zanimanje za slovito dirko po Italiji je na Apeninskem polotoku izjemno. Ne gre zaman za drugo največjo dirko na svetu in uspehi na tej preizkušnji prinašajo s seboj svoj davek.

Še vedno smo v rožnatem. Morda bo deklica. @Val202 @kolesarskazveza pic.twitter.com/hVESybLySa

— Dare Rupar (@DareRupar) May 12, 2019

34-letni Vincenzo Nibali, ki je prava ikona kolesarskega športa na domačih tleh, je kar nekoliko nagajivo privoščil Rogliču, da ga čakajo vse znane obveznosti po etapah, ki mu ukradejo nekaj ur priprave na naslednji dan, saj je samo to v karieri že ničkolikokrat doživel. Drugemu, ki je pred njim v skupni razvrstitvi, Britancu Simonu Yatesu, pa je Nibali tudi posredno prek domačega tiska zabrusil, naj se ne napihuje tako zelo, saj Yates stalno izjavlja, da ima Giro enega izrazitega favorita, in sicer naj bi bil to on sam, ki je sicer lani zmago zapravil tik pred koncem, ko je že skoraj videl cilj v Rimu.

Biti v igri za skupno zmago na dirki po Italiji pomeni več kot samo hitro kolesariti po trasi. Pomeni napore po etapah, pa ni vse samo zaradi novinarjev, tu so še dopinške kontrole, evforični ljubitelji kolesarstva in za povrh male igrice velikih mojstrov.

Nemčija ima s @Ackes171 že sedmo leto zapored etapno zmago na @giroditalia. Slovenija tesno sledi @rogla je poskrbel za slovensko zmago šesto leto zapored. pic.twitter.com/gdgD8D4ey5

— Igor Tominec (@IgorTominec) May 12, 2019

Izkušeni Nibali bo zagotovo še znal z drobnimi provokacijami “disciplinirati” svoje tekmece, do cilja je še dolga pot in ob rezultatih bo zanimivo spremljati tudi te miselne dvoboje.

Tudi tega se bo na letošnji dirki po Italiji učil Primož Roglič, tako kot se je učil vožnje v skupini. Danes se rožnati šov nadaljuje. Tretja etapa gre iz Vincija, rojstnega kraja slovitega Leonarda, do obale Tirenskega morja. Naslednje po konfiguraciji nekoliko lažje etape bodo vodile proti jugu Italije. Obeta se nadaljevanje zanimivega boja na več ravneh.

Kaj pomeni @giroditalia tukajšnjim ljudem. Dve uri pred koncem etape je cilj že natrpan in ljudje gledajo v smeri prihoda kolesarjev. Slovenskih zastav še ni, kot kaže so še v toskanskih trattoriah ? pic.twitter.com/DzNTvosfRW

— Igor Tominec (@IgorTominec) May 12, 2019

 

Igor Tominec