V Bologni se začenja prva tritedenska kolesarska dirka v sezoni. Prvič tudi z odkritim slovenskim napadom na skupno zmago. Primož Roglič je sezono začel s tremi zmagami na tedenskih preizkušnjah; skušal jih bo pretopiti v največji uspeh slovenskega kolesarstva. V jutranji športni zgodbi s prizorišča bomo postregli z zanimivostmi za popotnico na italijanski kolesarski pentlji.

Sv. Luka bo podelil prvo rožnato majico na letošnji dirki po Italiji

Razumljivo je bilo največ gneče ob prihodu trojice glavnih kandidatov, saj bo Simon Yates, ki je lani zmago izpustil v zadnjem tednu, pred novinarje stopil šele v današnjem popoldnevu. Prej bo s svojim moštvom zagotovo opravil še zadnji skupni trening. Ali se bo podal do svetega Luka nad Bologno, ki je nekakšna Šmarna gora za prestolno mesto Emillie Romagne, pa lahko le ugibamo. Tudi vsi preostali favoriti iz kvarteta najboljših nam te skrivnosti niso zaupali. Niti tega ne, ali bodo po šestih kilometrih tehnično zahtevne vožnje iz središča mesta, tudi po tlakovcih, menjali kolo za sklepni del prve od treh ur resnice na tokratni rožnati dirki.

Morda bi kdo pomislil, da v okolici Bologne pa res ne morejo pripraviti kakšnega posebnega vzpona. Ampak pot do svetega Luka nad mestom prinaša na določenih odsekih tudi 16-odstotni naklon, povprečje pa se ustavi skoraj pri desetih odstotkih.

Veliko ljubiteljev, da ne rečem poznavalcev kolesarskega športa doma, je prepričanih, da nihče ne more preprečiti, da bi se jutri že za uvod Primož Roglič odel v rožnato. Ali je to pametno že prvi dan ali ne, pa so skrivnostno razpredali prav vsi glavni favoriti Gira. Ob že omenjenih Rogliču in Yatesu tudi Nizozemec Tom Dumoulin in domača kolesarska ikona Vincenzo Nibali.

Vodilno mesto namreč prinaša obilo obveznosti, ki jih številni med favoriti štejejo za odvečne. Vsi pa obenem dobro vedo, da se jutri veliko ne bo dalo pridobiti, lahko pa se, sploh v primeru dežja, ki je napovedan, lahko precej izgubi.

Že pri sestavljanju startne liste bo zelo pomembno, kam bodo moštva postavila svoje tekmovalce. Najbrž pa večina na začetek, saj je vsaj ta hip na radarjih videti, da se bo deževje v Bologni jutri med vožnjo na čas le stopnjevalo.

Ni pa malo takih, ki menijo, da je celo velika prednost, če v prvem tednu ne boš povsem na vrhu.

Obenem pa tudi ne pri prevelikem zaostanku. Dirka naj bi se tako kot lani po mnenju poznavalcev odločila v zadnjem tednu. Naš šampion Roglič je na dirko po Italiji prišel s tremi letošnjimi nastopi in tremi zmagami.

Slovensko kolesarstvo bo na tem Giru zastopano s štirimi kolesarji. Vsi imajo več izkušenj s tritedenskimi dirkami kot Primož Roglič. Ta bo drugič na cestah zahodnih sosedov, kjer je v tem letu že dobil dirko dveh morij. Deseto izvedbo Grand Tourov pa bosta vpisala tako Grega Bole kot Kristjan Koren. Oba bosta zelo pomembna člana v zasedbi Bahraina in bosta v službi “morskega psa” iz Messine Nibalija, ki ima med novodobnimi kolesarji ob lanskem zmagovalcu dirke po Italiji Chrisu Froomu edini zmago na vseh treh tritedenskih dirkah. Jan Polanc bo v svojem moštvu iz Emiratov tokrat morda celo najbolj sproščen in bo imel tudi precej odprte roke pri svojih odločitvah. Slovenski kolesarji pa bodo lovili tudi deseto etapno zmago na tritedenskih preizkušnjah, med katerimi jih je največ doseženih prav na Giru.

Dare Rupar