Slovenska hokejska reprezentanca se vrača s svetovnega prvenstva v Nursultanu. V jutranji športni zgodbi zaokrožimo nastope risov, ki so se v Kazahstanu namesto za vrnitev med elito borili za obstanek v drugem kakovostnem razredu.

Po mnenju stroke so bili v Nursultanu v izbrani vrsti vsi najboljši

Po učinkovitem koncu prvenstva in dvakrat prazni mreži vratarja Luke Gračnarja začenjam optimistično. Zaradi poškodb zdesetkana slovenska reprezentanca, ki ji je prišel pomagat Anže Kopitar, je bila boljša kot lani, ko je osvojila peto mesto v skupini B v Budimpešti. Po visokoletečih ciljih je sredi prejšnjega tedna te spremenila v obstanek v drugokategorni svetovni hokejski druščini. Na poti v elito ji je zmanjkalo malo in veliko.

Boleč je poraz proti Južni Koreji in šele po naslednjem, v tretjem krogu proti Belorusiji, so se izbranci selektorja Iva Jana zares zbrali in moštveno stopili skupaj. Strokovni štab je predolgo iskal prvega vratarja.

Hokejska zveza ni imela profesionalnega štaba, temveč so v njem delovali honorarci, ki so se trudili po najboljših močeh.

V prihodnje direktor zveze Dejan Kontrec načrtuje, da prvi reprezentančni trener ne bi bil zaposlen v klubu. Ivo Jan je deloval v Italiji pri Vipitenu, ob bolj odprtem mošnjičku naj bi imel slovenski selektor vpogled v vse reprezentančne selekcije, če bi opravljal samo to funkcijo.

V članski reprezentanci bo osip vse večji. Breme bodo morali prevzeti mlajši, uspešni hokejisti selekcije do 20. leta. Največ težav je imela reprezentanca na branilskih položajih.

Po mnenju stroke so bili v Nursultanu v izbrani vrsti vsi najboljši, a ne gre brez občutka, da so vsaj brata Čepon in Vidmar izpadli iz vidnega polja ob vse boljšem zaključku Olimpijine klubske sezone.

Jan je stavil na svoje in ti so ga pred koncem turnirja tudi brez težav rešili izpada.
Med napadalci sta bila Verlič in dolgo poškodovani, eden od včerajšnjih strelcev Goličič povsem iz forme. Nase pa so po svojih trenutnih zmožnostih resno opozorili Pittsburghov mladec Jan Drozg, ki je bil najučinkovitejši na prvenstvu. Vratar Luka Gračnar, ki naj bi bil nadrejeni prihajajoči generaciji, ter Miha Zajc in Tadej Čimžar.

Slovenska hokejska zveza bo za tri leta prevzela vodenje Alpske hokejske lige in verjeti je, da s finalom državnega prvenstva ne bo takšne gneče kot prejšnji mesec.

Vložila bo tudi kandidaturo za organizacijo svetovnega prvenstva skupine B prihodnje leto v Stožicah ter pomagala Jesenicam konsolidirati krajevne razprtije.

A ti problemi Kazahstana in Belorusije, ki sta se že dan pred koncem turnirja poigrala s hokejskim svetom, po podaljšku sta obe reprezentanci napredovali v skupino A, niti malo ne zanimajo. Tako eni kot drugi imajo svoje probleme, enako kot tudi Litva in Romunija, ki sta se zamenjali v skupini B oz. C.

Boštjan Janežič