Po treh temah svetovnega prvenstva hokejistov v drugem kakovostnem razredu v Kazahstanu so že znani obrisi moštev, ki upajo, da se bodo vrnila med elito, in tistih, ki se bodo na zadnjih dveh tekmah borila za obstanek. Kje so med šestimi reprezentancami Risi, izveste v jutranji športni zgodbi iz Nursultana.

Slovenija in Litva edini reprezentanci brez tujih hokejistov

Kazahstan sploh prvič gosti takšen hokejski turnir pod pokroviteljstvom Mednarodne hokejske zveze. Po besedah organizatorjev so pripravljeni tudi na elitno skupino. Če bo treba zgraditi še dodatno dvorano, to res ni problem. Prostora je v Nursultanu ogromno, zgradbe rastejo druga zraven druge in sosedje se ne prepirajo zaradi višine ograj. Hiš tako rekoč ni, so samo stolpnice, trgovine in težnja po centralizaciji – napolniti glavno mesto – je v ospredju.

Država sedi na plinu in nafti ter zlatu in še bi lahko naštevali. Zato ni čudno, da za kazahstansko hokejsko reprezentanco brani Šved, gole daje Rus, za podaje skrbijo Kanadčani, selektor pa je Belorus. Vsi našteti so del lokalnega kluba, ki igra v močni kontinentalni ruski ligi.

Izmed šesterice udeleženk samo Slovenija in Litva v reprezentanci nimata tujih hokejistov.

Ima pa Slovenija prvega zvezdnika turnirja, Anžeta Kopitarja, in prvi napad, ki pa je premalo ob zgoščeni kakovosti drugoligaškega svetovnega hokeja za vrnitev med elito. Cilji slovenske vrste so se po porazu proti Belorusiji tudi uradno spremenili – iz napredovanja v obstanek.

Pred letom je bila zgodba v Budimpešti podobna, a z vsako novo zgodbo smo bolj oddaljeni od elite.

Na turnirjih drugega kakovostnega razreda vsako leto kakšen dan več čakamo na uvodno zmago. Pred letom je prva zmaga prišla po dveh zaporednih porazih, tokrat bo, upam, po treh.

Tradicija proti Madžarski je na naši strani, bila je tudi proti Južni Koreji.

Manko igralcev tipa Urbas, Jeglič, Tičar, Muršak se vidi z vrha, sicer ene najlepših dvoran na področju nekdanje skupne države. Težave so tudi na branilskih položajih. Lahko se samo vprašamo, ali bosta po vrnitvi v domovino reprezentančno slovo napovedala Sabahudin Kovačevič, David Rodman ali morda še kdo.

Selektor Ivo Jan se je ob svojem debiju na prvenstvih v vlogi selektorja soočil s težavami. Zaradi poškodb in posledično odpovedmi. Na voljo ima to, kar ima in kar bo Slovenija imela v prihodnosti.

Zmagi nad Kazahstanom in Belorusijo sta bili le upanje in bi bili, roko na srce, veliko presenečenje.

Kiks je bil proti Južni Koreji. Madžari so po včerajšnji zmagi nad Litvo nekoliko bolj pogumni. Zadnje, česar si želijo v slovenskem taboru, pa bi bilo to, da bi si v nedeljo dopoldne reševali svojo kožo. Tekma z Madžarsko bo na sporedu danes ob 15. uri in 30 minut.

Marko Pangerc