Slovenska hokejska reprezentanca je v Nursultanu začela želeno vrnitev med elito. Po uvodni tekmi proti gostiteljem v Kazahstanu bomo v jutranji športni zgodbi ponudili utrinek s prizorišča.

Vrh slovenske hokejske zveze dela precej zase, premalo pa za dobrobit slovenskega hokeja

V Kazahstanu vlagajo v šport. Morda največ v hokej, še zlasti v samo športno infrastrukturo. V bližini Baris Arene, ki včeraj ni bila povsem polna, so še izjemen stadion, dvorana z velodromom in pokriti bazen. Da pokritih drsališč, tudi za umetnostno in hitrostno drsanje, sploh ne omenjam. Nursultan, ki je bil do lanskega septembra Astana, po evropskih gradbenih merilih na močvirnatih tleh raste celo prehitro. Glavno mesto namesto Almatyja je od leta 1997. Torej 22 let. Tukajšnji samodržec Nazarbajev ima za ogromno denarja pod nadzorom vse vrste rud oziroma rudnin, pa tudi tekočega črnega zlata je ogromno. Ampak zaradi vsega tega naštetega hokejisti Kazahstana na ledu niso bili boljši od Slovencev. Boljši so bili zaradi treh golov v prvi tretjini, doseženih v 12 minutah.

“Kazahstanski selektor, sicer Belorus Andrej Skabelka, je bil tako na Anžeta Kopitarja kot tudi na druge naše bolje pripravljen, kot pa je bilo naše strokovno vodstvo na igro Kazahstana.”

V tehničnem znanju je razlika manjša kot v taktičnem, in kot je kazalo do 38. minute, preden sta gola v minuti in 21 sekundah dosegla Anže Kuralt in David Rodman.

Opoldne bodo Slovenci igrali proti Južni Koreji. Tudi to bo za slovenski reprezentančni hokej zelo težka naloga, saj so Azijci ob včerajšnjem uvodu v prvenstvo s prepričljivo zmago nad Madžari presenetili ves hokejski svet.

Boštjan Janežič