Kaj je inovacijski paradoks in kako naj se organizacije spopadejo z njim? Kako sestaviti uspešen tim, kdo odloča o tem, katere ideje so dobre in katere ne? O ustvarjalnosti in inovativnosti dr. Miha Škerlavaj, profesor za področje vodenja in organizacijskega vedenja na ekonomski fakulteti UL in na BI Norwegian Bussines School v Oslu.

O ustvarjalnosti in inovativnosti je govoril dr. Miha Škerlavaj, profesor za področje vodenja in organizacijskega vedenja na ekonomski fakulteti UL in na BI Norveški poslovni šoli v Oslu

Dr. Miha Škerlavaj raziskuje zanimiva področja: med drugim razvoj vodij, ravnanje z ljudmi pri delu, ustvarjalnost in inovativnost. Ko se pogovarjamo o ustvarjalnosti in inovativnosti, osredotočenost na posameznika ne vodi do rezultatov, pač pa je v ospredje treba postaviti time.

“Eni ljudje imajo nore ideje, drugi jih znajo spraviti k življenju, tretji pa znajo vzpostaviti ravnotežje med različnimi profili. Pomembno pa je, da so te ideje plod neke dejanske uporabnosti, ki jo začuti naročnik storitve.”

Kaj pa je inovacijski paradoks in kako naj bi se v organizacijah z njim spopadli?

“To je dvojni fenomen inovacij. Na eni strani imamo pogoje, ki omogočajo razmišljanje zunaj okvirjev, nore ideje in nove rešitve, na drugi strani pa moramo te ideje udejanjiti. To, kar spodbuja razmišljanje zunaj okvirjev, je včasih diametralno nasprotje tistemu, kar je mogoče izpeljati. Naloga vodij je, da jim to uspe kar najbolje uravnotežiti.”

Za ustvarjalnost in inovativnost v organizacijah so torej bistveni timi.

“Ekipa pride daleč pred kakovostjo ideje. Te se spreminjajo, se razvijajo, če pa ekipa dobro deluje, je to veliko večje zagotovilo uspeha kot sama začetna ideja.”

Marko Bombač iz skladov NLB je prispeval finančni komentar:

Anja Hlača Ferjančič