O manjšem mestecu zahodno od Amsterdama pravi, da ima vse, kar ponuja prestolnica – razen trum turistov. Po zaslugi številnih zelenih kotičkov se je Haarlem v zadnjih letih proslavil kot priljubljen cilj mladih družin, zato so najemnine in cene nepremičnin poskočile v nebo. Novopečena mamica izdaja tudi, koliko porodniške odsotnosti z dela ji je omogočil delodajalec, in zakaj je na Nizozemskem normalno, da otroka že pri štirih mesecih vpišejo v vrtec.

Polona Petrovič je jezikoslovka in filozofinja, ki je na Nizozemskem ostala zaradi ljubezni

Polona Petrovič pravi, da je Nizozemska dežela, v kateri ima človek občutek, da ima “svet na dlani”, Haarlem pa mesto, ki ga lahko “pospraviš v žep”.

Njeno potovanje po Evropi, ki naj bi ga končala na Nordkappu, se je nepričakovano podaljšalo. Zaljubila se je in ostala v Haarlemu, majhnem mestecu zahodno od Amsterdama, ki ima vse, kar ponuja prestolnica – razen trume turistov. Sicer je filozofinja in diplomantka splošnega jezikoslovja, ki ta hip dela v tehnološkem podjetju. V novi domovini jo najbolj navdihujejo raznovrstnost kultur in nacionalnosti vsega sveta, ki se tam mešajo. V njenem podjetju, na primer, delajo ljudje približno dvajsetih različnih nacionalnosti. Hkrati pa pravi, da je Nizozemska dežela, v kateri uspeš s trdim delom in trudom. Pogreša pa mamino kuhinjo, zato vsako nedeljo obuja tradicijo slovenske kulinarike. Novopečena mamica je povedala še, da v novi deželi ni nič čudnega in nezaslišanega, da gre otrok v vrtec že pri štirih mesecih.

Mitja Peček