Nedeljski gost je bil pesnik Jani Oswald, tudi eden naših bolj priljubljenih in odmevnih zamejskih ustvarjalcev. Poznan je predvsem po svojih pesniških eksperimentih, ki zvenijo kot zvočne igre.

Jani Oswald: Osvoboditev

Kost komu zbiti
kos komu biti
bos v boj iti

ost vodo piti
os bo voditi
osa bo v riti
bodi ti to
toti Tito
ko bo ti do
dotik tak
tih o bo po
osvo bo ditvi

Zamejec Jani Oswald je pesnik in zavarovalničar, kot je bil tudi Franz Kafka. Pravi, da je slovenska lastnost, da se raje ločujemo kot združujemo, o Celovcu pa pove, da je največja slovenska vas

Jani Oswald je znani zamejski pesnik, ki se je po šestih pesniških zbirkah od Zaseke do Carmina minora oz. Carmina mi nora, po desetletjih službovanja na vrhu največjih zavarovalnic, po rodnem Celovcu in prestolnem Dunaju, kjer je preživel polovico življenja, kot 60-letnik prvič preselil v slovensko mesto na slovenskem ozemlju. Jani Oswald je zamejski pesnik in esejist, tudi zavarovalničar.

"Tudi Franz Kafka je bil zavarovalničar in pesnik. Jaz sem začel v isti zavarovalnici na istem oddelku kot on. Le da sem jaz bil na Dunaju, Kafka pa v Pragi."

Pravi, da je slovenska lastnost, da se ločujemo in razlikujemo med seboj. "Včasih preveč poudarjamo razlike. Če pa greš v "helikoptersko" perspektivo, je pa to en koš. Od pogleda je odvisno, ali so bolj zanimive razlike ali skupnost."

Damjan Zorc