2. maja mineva 500 let od smrti genija Leonarda da Vincija. Kakšen odtis je pustil kot znanstvenik in izumitelj, kaj je dosegel kot vojaški inženir, zakaj se je ukvarjal z anatomijo in kaj so bile njegove temeljne slikarske mojstrovine?

Univerzalni človek, vsestranski opazovalec, genij, anatom, matematik, inženir, konstruktor bojnih orožij, slikar. Vse to združeno v eno osebo – Leonardo da Vinci. 2. maja mineva 500 let od njegove smrti, ob čemer se zdi, da skozi svoje ideje živi še danes. Kaj nam je zapustil, kako daljnosežne in revolucionarne zamisli je imel in zakaj tudi po petih stoletjih Leonardo da Vinci še vedno navdušuje, navdihuje in preseneča?

Leonardo Da Vinci – inženir in znanstvenik

Njegova slikarska zapuščina obsega vsega 15 slik, v njegovih beležnicah pa je ostalo na tisoče  osnutkov, načrtov in  študij strojev in naprav kot so avtomobil, helikopter, padalo, bager, podmornica, tank, letalo, bicikel na pogon s členasto verigo, pa številna orožja, bojni vozovi, oblegovalne naprave, dvigala, mostovi, topovi in še in še. Zato ga številni bolj kot umetnika vidijo in cenijo kot genialnega inženirja, izjemnega mehanika-strojnika in celo znanstvenika.

Leonardo Da Vinci – anatom

Renesančni anatom se je že v zgodnjem otroštvu zanimal za naravo in živa bitja, zlasti ga je pritegnilo človeško telo. Obsedeno se je spraševal o njegovem delovanju, pogosto ga je primerjal s strojem. Zaradi svoje vedoželjnosti in prepričanja, da mora slikar natančno poznati funkcijo telesa in gibanje, je prisostvoval humanim sekcijam in tudi sam seciral živali in človeka. Izrisal je denimo kosti in živce roke, pa skico hrbtenjače. Zraven je pripisal; “Če presekamo hrbtenjačo, žaba takoj pogine. Videti je, da tu leži temelj gibanja in življenja.”

Leonardo Da Vinci – vojaški inženir

Kako je Leonardo pristal v vojaškem inženirstvu? Kot vemo, se je najprej izpopolnjeval kot slikarski vajenec v delavnici Andree Verocchia, kjer je dobil naziv mojstra, a kmalu odšel na svoje in ustanovil lastno delavnico – atelje. A čeprav je imel sloves izjemnega umetnika in so ga priznavali kot genija, je hkrati veljal za nezanesljivega, saj je le redko dokončal naročila. Zato je njegova delavnica po približno 5 letih neslavno propadla. Takrat se je začela njegova kariera vojaškega inženirja, dejavnosti, ki mu je pomenila znaten del sredstev za preživljanje lep čas njegovega najbolj vitalnega obdobja življenja.

Leonardo Da Vinci – slikar

Gotovo ga ni, ki ne bi poznal njegove slovite Mone Lise pa Zadnje večerje in tako naprej. Zgodba v ozadju njegove slikarske genialnosti pa slovi pravzaprav v nečem drugem: Leonardo je opravil s kopiranjem realnosti, bil je prvi, ki je s slikanjem postavil paradigmo ustvarjanja videza, umetniške slike so z njim dobile drugačen pomen.

Muzej inovacij Leonarda da Vincija

Sprašujemo se, ali bi sebe opredelil bolj kot slikarja ali anatoma, se je raje ukvarjal z arhitekturo ali vojnim inženirstvom? O zadnjem razstavljata kar dva muzeja v Firencah, kjer so po njegovih revolucionarnih skicah in načrtih v leseni izvedbi in v naravni velikosti izdelali denimo tank ali katapult. Pa še nekaj drugih zares inovativnih in nepojmljivih stvari – denimo letalne naprave.

Poslušajte še:

Leonardo je pil vipavsko rebulo in jedel kraški pršut

Alessandro Vezzosi: Posveča se raziskovanju DNK-ja Leonarda da Vincija

Vinci: Leonardov rojstni kraj

Knjiga Neskončni Leonardo

Maja Ratej, Maja Stepančič, Miha Švalj, Uršula Zaletelj