Umetnostni kritik Alessandro Vezzosi se skoraj vse življenje ukvarja z Leonardom da Vincijem, o njem je napisal biografijo Neskončni Leonardo, pred kratkim pa odkril 35 da Vincijevih sorodnikov

Umetnostni kritik Alessandro Vezzosi je skoraj vse svoje življenje posvetil renesančnemu genialnemu umu Leonardu da Vinciju. Več kot petdeset let zbira kar koli v povezavi z njim, pred leti je tudi izdal eno najbolj celovitih biografij slikarja in znanstvenika z naslovom Neskončni Leonardo. Ročno izdelana knjiga je v slovenščini izšla v 500 izvodih, vsak je stal 3.300 evrov, pošli pa so čisto vsi. Med drugim odgovarja na vprašanje, ali je bil Leonardo da Vinci vegetarijanec. 

"Leonardo je kupoval meso, poznal je tehniko dimljenja, načrtoval je opremo za vrtenje pečenke. V starosti pa ga je zadela kap, zato naj bi imel poseben način prehranjevanja. In da, zdi se verjetno, da je bil vegetarijanec."

Kopanje po življenju in delu da Vincija bo še dolgo zaposlovalo raziskovalce. Kdo je bil, kaj je počel, zakaj je bil blagoslov, da se je rodil kot nezakonski otrok, kako so ga zaznamovali predniki, kdo so njegovi sorodniki, potomci. Ravno pred kratkim je prof. Vezzosi dokončal 43 let trajajočo študijo o Leonardovih sorodnikih, našli so jih kar 35. 

"Zdaj potekajo raziskave, s katerimi naj bi pridobili Leonardov DNK, še vedno pa smo tudi v iskanju “izgubljenega Leonarda”. Obstaja namreč še več tisoč risb, beležk, ki so po svetu in jih še ne poznamo."

Maja Stepančič