Letos mineva 200 let od rojstva misijonarja in pomembnega raziskovalca belega Nila dr. Ignacija Knobleharja. Ob tem jubileju so Slovenski etnografski muzej, Muzej Velenje in Koroški pokrajinski muzej pripravili medinstitucionalno razstavo ''Afrika treh muzejev'', ki jo bodo odprli danes ob 18.00 v Slovenj Gradcu.
Amaterski mladinski oder SNG Nova Gorica bo ob 18.00 na velikem odru novogoriške gledališke hiše premierno uprizoril predstavo ''V našo skuto ne pojdejo''. Avtorsko delo je nastalo v okviru evropskega projekta ID Babylon, prvič so delo v angleškem jeziku aprila uprizorili na festivalu v Franciji.

in premiera predstave ''V našo skuto ne pojdejo''

Letos mineva 200 let od rojstva misijonarja in pomembnega raziskovalca belega Nila dr. Ignacija Knobleharja. Ob tem jubileju so Slovenski etnografski muzej, Muzej Velenje in Koroški pokrajinski muzej pripravili medinstitucionalno razstavo Afrika treh muzejev, ki jo bodo odprli danes ob 18.00 v Slovenj Gradcu.
Razstava Afrika treh muzejev predstavlja izbrane vsebine in predmete iz zbirke dr. Franca Tretjaka iz Koroškega pokrajinskega muzeja, zbirko Františka Foita iz Muzeja Velenje in pregled afriških zbirk od 19. stoletja dalje iz Slovenskega etnografskega muzeja.

Amaterski mladinski oder SNG Nova Gorica bo ob 18.00 na velikem odru novogoriške gledališke hiše premierno uprizoril predstavo V našo skuto ne pojdejo. Avtorsko delo je nastalo v okviru evropskega projekta ID Babylon, prvič so delo v angleškem jeziku aprila uprizorili na festivalu v Clermont-Ferrandu v Franciji.
Tema za predstavo, ki je bila določena v okviru evropskega projekta ID Babylon, je morala obravnavati evropsko identiteto, natančneje vključevanje migrantov. Novogoriški mladi ustvarjalci pa so se odločili za nasproten pogled, pojasnjuje mentorica Amaterskega mladinskega odra in režiserka predstave Tereza Gregorič: ”iz perspektive ljudi, ki ne sprejemajo drugačnega, ne samo migrantov, ampak na splošno drugačnega”.

Jolanda Fele, Karin Potočnik