Jelka Reichman je zrasla s knjižno lepoto, v katero jo je uvedla mama, ki ji je v času okupacije zaradi svoje brezposelnosti posvetila ves svoj čas. Že od nekdaj je imela rada poezijo, vse pesnike, ruske, angleške, Goetheja, Byrona. Marsikatero pesem še vedno zna na pamet.Med študijem na likovni akademiji je mislila, da se bo ukvarjala s slikarstvom, a tisti otrok v njej, nepotešljiv in lačen nečesa novega in lepega, jo je pripeljal do ilustracije. Začela je pred več kot 50 leti z Miškolinom ter Šiviljo in škarjicami in še kar ustvarja.Že samo pri založbi Mladinska knjiga je bilo od leta 1964 natisnjenih več kot dva milijona in 200.000 izvodov knjig z njenimi ilustracijami. Najbolj priljubljene so postale Maček Muri, Šivilja in škarjice ter Moj prijatelj Piki Jakob.
Njen bližajoči se jubilej, je založba Mladinska knjiga počastila z izidom knjige Rasla je Jelka - najlepše pesmi s podobami Jelke Reichman.

Narisati, kako kašljajo medvedi, ni enostavno. To ni strip, da napišeš zraven KHM, KHM

Jelka Reichman je zrasla s knjižno lepoto, v katero jo je uvedla mama, ki ji je v času okupacije zaradi svoje brezposelnosti posvetila ves svoj čas. Že od nekdaj je imela rada poezijo, vse pesnike, ruske, angleške, Goetheja, Byrona. Marsikatero pesem še vedno zna na pamet.

Med študijem na likovni akademiji je mislila, da se bo ukvarjala s slikarstvom, a tisti otrok v njej, nepotešljiv in lačen nečesa novega in lepega, jo je pripeljal do ilustracije. Začela je pred več kot 50 leti z Miškolinom ter Šiviljo in škarjicami in še kar ustvarja.

Že samo pri založbi Mladinska knjiga je bilo od leta 1964 natisnjenih več kot dva milijona in 200.000 izvodov knjig z njenimi ilustracijami. Najbolj priljubljene so postale Maček Muri, Šivilja in škarjice ter Moj prijatelj Piki Jakob.

Njen bližajoči se jubilej, je založba Mladinska knjiga počastila z izidom knjige Rasla je Jelka – najlepše pesmi s podobami Jelke Reichman.

Veronika Gnezda