Odkar je ljubezen, so tudi ljubezenske prevare. In odkar je splet, obstajajo spletne. Ljubezenske prevare na spletu pa so pravzaprav tudi dober posel na podlagi socialnega inženiringa. Po navadi se začnejo s prošnjo za prijateljstvo na Facebooku ali Instagramu, povezovanje pa lahko traja tudi po več mesecev, preden se pojavi potreba po denarju. Ravno zaradi čustvene vpletenosti so nakazani zneski potem lahko vrtoglavi.

Ljubezenske prevare delujejo po načelu tehnik socialnega inženiringa, človeka zmanipulirajo v nekaj, česar drugače ne bi storil

Odkar je ljubezen, so tudi ljubezenske prevare. In odkar je splet, obstajajo spletne. Po navadi se začnejo s prošnjo za prijateljstvo na Facebooku ali Instagramu in njeno potrditvijo:

 “Am Eric Scott z imenom. AM OD ZDRUŽENE DRŽAVE AMERIKE. ALI TEKOČNO v Kabulu v Afganistanu Za misijo, ki mi pomaga pri miru. Sem videl vaš profil pri iskanju starega vojaškega prijatelja in me je zanimalo, potem ti je poslal prijateljico povabilo!”

Tako se je začelo prijateljevanje z Ericom Scottom, ki sodeč po njegovem Facebook profilu, prihaja iz Georgie, ZDA. Predstavil se  je kot 58-letni vdovec s sinom, za profilno sliko pa ima fotografijo črnega simpatičnega psa.

Eric je že kaj kmalu po začetku klepeta izrazil željo po poroki in jo potrdil s fotografijo zaročnega prstana. Marsikdo bi morda rekel, kako očitno lažen profil, ne pa vsi.

»Na začetku so bili vseeno malo bolj dosledni in so zgodbo peljali po nekem bolj verjetnem scenariju. Zdaj pa tudi mi opažamo, da so postali površni. Zelo hitro pride kakšen zaročni prstan in kakšni žrtvi se vseeno zdi malo čudno, da gre zadeva tako hitro naprej. A zgleda, da vseeno tudi s tem načinom dobijo dovolj žrtev, da se jim splača, tudi če se ne potrudijo dovolj.«

Tadej Hren iz nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost (Si-CERT) ima 15 let izkušenj na področju spletnih prevar. Pravi, da so prvo prijavo, povezano s spletno ljubezensko prijavo prejeli leta 2013. Pred dvema letoma je bilo teh prijav 15, lani pa že 40, kar je precej eksponentna rast, glede na to, da večina takšnih goljufij zaradi sramu žrtve ostane neprijavljena. 95 odstotkov teh primerov je na Facebooku, preostali primeri so na Instagramu, nekaj malega pa na portalih za spletne zmenke. Omenjena statistika ljubezenskih prevar, cilja predvsem na osamljene ženske.

Ljubezenske prevare delujejo po načelu tehnik socialnega inženiringa, v smislu, da človeka zmanipulirajo v nekaj, česar drugače ne bi storil.  Dokler je povpraševanje po ljubezni, bodo obstajali tudi tisti, ki bodo to skušali izkoristiti.

Naš Eric pa je Nataši Štefe  poleg pocukranih fotografij rožic in srčkov poslal tudi več svojih osebnih fotografij, ki so se po preverjanju izkazale za fotografije upokojenega generala ameriške vojske Douglasa M. Fraserja, ki ima celo svoj članek na Wikipediji.

Dlje ko je trajala komunikacija prek Facebooka, več je bilo podatkov z njimi pa tudi lukenj in nedoslednosti. Sledil je klic. Pogovor Nataše Štefe s človekom, ki se izdaja za Erica Scotta objavljamo v angleškem jeziku.

 

Nataša Štefe, Veronika Gnezda