Top albumov

PUP – Morbid Stuff

V nedolžno pastelno roza barvo zavit tretji album kanadske zasedbe Pup šokira s svojo iskrenostjo

FrontCover_1500
foto: Arhiv glasbene skupine

Nov album kanadske zasedbe Pup navdušuje z nalezljivimi skladbami, izvirnimi glasbenimi manevri in besedili, s katerimi se poslušalci lahko poistovetijo. Plujejo v še neodkrita področja punk rocka – to pa počnejo na presenetljivo odkrit način. Vokalist Stefan Babcock se sicer velikokrat spozabi, v navalu jeze in strasti petje pogosto zamenja goreča poezija namenjena najbližjim, s katerimi se še zna veseliti kot otrok. Ob svojih skupnih začetkih so se poimenovali Topanga, a imena niso nikoli zares ponotranjili. Ko so začeli s sodelovanjem z Daveom Schiffmanom, glasbenim veteranom, ki je bil med drugimi producent Rage Against The Machine, so svoje ime spremenili v PUP. To naj bi bila po besedah banda okrajšava za skovanko “pathetic use of potential” oziroma patetična poraba potenciala, kot je njihovo ustvarjanje označila Babcockova babica.

Preden so izdali skladbo Free at last, so na družabnih omrežjih objavili besedilo in osnovne akorde ter pozvali glasbenike, da poskušajo posneti skladbo, brez da bi jo kadarkoli slišali. Odzvalo se je kar 253 bandov, ki so ustvarili za več kot 14 ur posnetkov.

Čeprav so člani odraščali v Torontu, nam na albumu Morbid Stuff pripovedujejo predmestno zgodbo zgube, ki z vsako družbeno interakcijo le še okrepi svoj manjvrednostni kompleks.

V celotnem albumu člani izlivajo razočaranje in jezo – še najbolj so besni na soljudi, ki znajo in zmorejo svoja življenja uravnavati relativno normalno. Po izrečenih in zaigranih silovitih čustvih se proti koncu zdi, da so se že na samem začetku preveč zagnali. Plošča je tek na kratke proge – traja namreč le dobre pol ure. A tudi za takšne dolžine jim žal zmanjka sape, kar lahko opazimo pri skladbi City. Kljub temu pa so s treningi šele dobro začeli – zagotovo bodo z vedno bolje obiskanimi koncerti nabrali potrebno kondicijo za še bolj dodelane izdelke v lastni razgrajaški maniri.