V tednu Evrovizije se tudi v Evropi osebno selimo na vzhodni Mediteran – v Izrael. Od tam prihaja Yael Barel Ben David, izraelska doktorska študentka komuniciranja znanosti, popotnica, solidna fotografinja, kot se sama opiše. 34-letna Yael je obiskala že 33 držav, večino po srednji šoli, ko je odslužila vojaški rok, ki je obvezen za vse Izraelce. Odraščala je v kmetijskem naselju mošav, kjer prebivalci praviloma sestavljajo zadrugo s skupnim gospodarskim načrtom. Tega je zapustila, se poročila – na Novi Zelandiji, ker se ne strinja s protokolom rabinata, ki ženski jemlje vse pravice. Zdaj je asistentka na tehnološki univerzi Technion, znanstvenica, po novem tudi mama.

Izraelska komunikatorka znanosti Yael Barel Ben David je spregovorila o odraščanju v mošavu, zakaj se je poročila na Novi Zelandiji, psevdoznanosti ter o želji po sožitju med Izraelci in Palestinci

V tednu Evrovizije, torej sredi maja, smo se tudi v Evropi osebno z gostjo preselili na vzhodni Mediteran – v Izrael. Od tam prihaja Yael Barel Ben David, izraelska doktorska študentka komuniciranja znanosti, popotnica, solidna fotografinja, kot se sama opiše. 34-letna Yael je obiskala že 33 držav, večino po srednji šoli, ko je odslužila vojaški rok, ki je obvezen za vse Izraelce. Obstajajo pa seveda izjeme:

“Ortodoksni judje opravljajo druga državna dela – v vrtcih, bolnišnicah, domovih za ostarele. Nekateri se odpovedo vsakršnemu služenju in trdijo, da varujejo državo z branjem Biblije.”

Yael je odraščala v kmetijskem naselju mošav, kjer prebivalci praviloma sestavljajo zadrugo s skupnim gospodarskim načrtom. Tega je zapustila, se poročila – na Novi Zelandiji, ker se ne strinja s protokolom rabinata, ki ženski jemlje vse pravice.

“Tradicionalna otrodoksna poroka je za žensko ena sama grozljivka. Tam stoji v tišini, medtem ko jo oče preda bodočemu možu. Kot da je predmet, lastnina. Mladoporočenka tudi ne sme govoriti – na svoji lastni poroki! Ne, tega si nisem želela. Z možem sva si želela enakopravno poroko, v kateri predstaviva najine vrednote, ljubezen, partnerstvo. Oba sva znanstvenika, v zaobljubah sva zapisala, da bova otroke spodbujala k radovednosti.”

Yael Barel Ben David je zdaj je asistentka na tehnološki univerzi Technion, znanstvenica, po novem tudi mama. 

Maja Stepančič