Dvakrat je zlato olimpijsko kolajno dosegel pod zastavo Vzhodne Nemčije, torej Nemške demokratične republike, olimpijsko zlato in srebro pa je prijadral tudi združeni Nemčiji. Z jadranjem je povezan od otroštva in ta vez tudi danes, ko njegove nekdanje države že dolgo ni več, njegov rojstni kraj pa se je iz vzhodnega Berlina spremenil v združeni Berlin, ostaja enako močna kot takrat. Legenda svetovnega jadranja Jochen Schuemann bo kmalu dopolnil 65 let. Še vedno jadra in tudi zmaguje – zadnje velike uspehe je dosegal na slovenskem maxi regatniku Esimit Europa 2, zato je povezan tudi z našo državo.

V globalnem svetu je Evropa majhna, posamezne države pa še toliko manjše. Iz jadranja pa vem, da so večje posadke uspešnejše od posameznikov

Dvakrat je zlato olimpijsko kolajno dosegel pod zastavo Vzhodne Nemčije, torej Nemške demokratične republike, olimpijsko zlato in srebro pa je prijadral tudi združeni Nemčiji. Z jadranjem je povezan od otroštva in ta vez tudi danes, ko njegove nekdanje države že dolgo ni več, njegov rojstni kraj pa se je iz vzhodnega Berlina spremenil v združeni Berlin, ostaja enako močna kot takrat.

“Če sem iskren, na moje zasebno življenje vse skupaj ni imelo velikega vpliva. Seveda so bile po padcu zidu spremembe velikanske, ampak osebni izzivi so vedno obstajali, za zidom in potem, ko zidu ni bilo več. Želel sem uspeti v življenju, vedno sem ciljal najvišje, ne glede na to, kaj sem počel, naj bo to šola, študij, šport. Vedno sem torej našel osebne cilje in jih skušal uresničiti. Tako je tudi danes, čeprav obstaja več možnosti in izzivov, v mojih časih pa je bilo vse skupaj bolj omejeno.”

Legenda svetovnega jadranja Jochen Schuemann bo kmalu dopolnil 65 let. Še vedno jadra in tudi zmaguje – zadnje velike uspehe je dosegal na slovenskem maxi regatniku Esimit Europa 2, zato je povezan tudi z našo državo.

“Zabavno je zmagovati. Seveda, starejši ko si, več izjemnih tekmovanj je za teboj in ta želja postaja drugačna, zmagovalna strast pa se mora naseliti v mlajših. Tudi zato, ker ima telo svoje zakonitosti in na neki točki se tega še kako zavedaš. Ampak še vedno imam rad tekmovanja, rad zmagujem, in z veseljem bom pomagal nemški ekipi, da bomo konkurenčni na Zlatem pokalu.”

Aleš Smrekar