Aktualno

15. april 1452, dan, ko se je rodil mojster

Čeprav bi Leonarda Da Vincija večina izmed nas opisala kot slikarja in morda še kot izumitelja, je bil marsikaj več kot le to

vintage-3892435_1280
foto: DarkWorkX

15. april je dan, na katerega se je leta 1452 rodil eden najbolj vsestranskih in nadarjenih ljudi v zgodovini – mojster Leonardo Da Vinci, ki ga ne poznamo le kot avtorja slik, kot sta Mona Lisa in Zadnja večerja, ali najdražje umetnine vseh časov – Odrešenika sveta, ki so ga pred dobrim letom dni prodali za skoraj 400 milijonov evrov – ampak tudi kot utemeljitelja popolnoma nove smeri v slikarstvu. Sicer pa je leto 2019 leto, ko se bomo 2. maja spomnili natanko 500 let, ki so minila od njegove smrti.

V seriji oddaj z vrhuncem 2. maja, ko mu bomo na Valu 202 posvetili ves dan, bomo  ugotavljali, zakaj je ta človek, ki ga je zanimalo vse, še pol tisočletja po smrti tako aktualen in zakaj je zapustil tako močan pečat, da ga še 567 let po njegovem rojstvu in natanko 5 stoletij po smrti poznamo prav vsi.

Bili smo v Toskani, Vinciju in  Firencah, doma pa smo poiskali slovenske strokovnjake ali poznavalce njegovega dela z različnih področij, ki poznajo, preučujejo in celo nadaljujejo  njegovo delo, domneve in spoznanja.