Leta 2060 bo skoraj tretjina prebivalstva v Sloveniji stara več kot 65 let. Zaradi starajoče se družbe in prenizke rodnosti se vse pogosteje govori o demografski politiki. Z doktorico Marino Lukšič Hacin, predstojnico Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije na ZRC SAZU, in z Goranom Lukićem, ki vodi Delavsko svetovalnico o ukrepih, demografiji, pa tudi o demagogiji, ki je prisotna v razpravah o rojevanju in priseljevanju.

Zaradi starajoče se družbe in prenizke rodnosti se vse pogosteje govori o demografski politiki

Leta 2060 bo skoraj tretjina prebivalstva v Sloveniji stara več kot 65 let. Kaj to pomeni za Slovenijo? Z doktorico Marino Lukšič Hacin, predstojnico Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije na ZRC SAZU, in z Goranom Lukićem, ki vodi Delavsko svetovalnico, smo govorili o ukrepih, demografiji, pa tudi o demagogiji, ki je prisotna v razpravah o rojevanju in priseljevanju.

V slovenski politiki se po besedah sogovornikov v prvi vrsti ne znajo odločiti, ali si želimo več priseljencev zaradi pomanjkanja delovne sile ali pa se jih zaradi varnostnih razlogov bojimo. Razmere za migrantske delavce pa so vse prej kot rožnate.

“Delavce migrante silimo v dvanajsturne delavnike, kjer se družijo samo z drugimi delavci migranti, časa za družino nimajo, potem pa dobijo odpoved in jih izženemo iz Slovenije. Hvala lepa za tako državo.” – Goran Lukić

Predvsem bi morali o priseljencih in njihovih potrebah govoriti priseljenci, dodaja vodja Delavske svetovalnice. “Ampak na način, da lahko povedo resnico, ne pa da se bojijo, da bodo s tem izgubili še tistih nekaj pravic, ki jih imajo.” 

Če v Slovenijo pride zdravnik iz Bosne, se ne sprašujemo, kaj to pomeni za njegovo domovino, v kateri zdravnikov primanjkuje.

“V prvi vrsti gre za neokolonializem. Globalne korporacije narekujejo migracije, ki v najbogatejše dele sveta izvažajo znanje, v katero je izvorna država vložila denar.” – dr. Marina Lukšič Hacin

Tatjana Pirc