Vroči mikrofon

Prihodnost Katalonije

Analiziramo še vedno trajajočo politično krizo v Kataloniji, jo postavljamo v španski in evropski kontekst, razmišljamo o možnih poteh v prihodnost

Katalonija10
foto: Val 202

V Gironi je v ponedeljek zvečer potekala prijateljska nogometna tekma med Katalonijo in Venezuelo, z 2 : 1 so zmagali Katalonci. Častna pokroviteljica seveda ni bila Evropska unija, ki ima sicer do omenjenih dežel zelo različno politiko. Kljub spornemu sojenju katalonskim osamosvojiteljem Evropa vztraja pri stališču, da gre za notranjo zadevo Španije.

Analiziramo aktualne tematike, ki definirajo politično krizo v Kataloniji, jih postavljamo v španski in evropski kontekst, razmišljamo o možnih poteh v prihodnost. Kaj bodo prinesle aprilske parlamentarne volitve v Španiji in kaj lahko spremenijo majske evropske volitve? Kakšen kompromis je sploh mogoč?

“Večjo podporo v javnosti bi lahko dobila pot poudarjene in vse širše avtonomije, ki bi omogočala katalonski družbi samosvoj razvoj. A za takšna pogajanja potrebuješ sogovornike, okvir in proces, tega pa v Španiji ni.”

dr. Mitja Žagar

Analiziramo z dr. Mitjo Žagarjem (Inštitut za narodnostna vprašanja), v oddaji gostujejo tudi katalonski predsednik Quim Torra, v Barceloni smo se pogovarjali z novinarji/uredniki Brujem Roviro, Josepom Mario Munozom in Joanom Rusinolom.

Priporočamo: Lahko noč, Joan! Radijski dokumentarec o Kataloniji.