Ime tedna

Protestirali bodo vsaj enkrat na mesec

Ime tedna so organizatorji Podnebnega štrajka Mladi za podnebno pravičnost; mladi so protestno zapustili šolske klopi in na ulicah od politikov zahtevali, naj ustavijo nevarno segrevanje planeta

podnebje (1)
foto: Val 202 / AT

Ime tedna je Gala Alica Ostan Ožbolt, le ena od 220 mladih članov in članic organizacijskega odbora slovenskega dela globalnega Podnebnega štrajka. V petek so osnovnošolci, dijaki in študenti po vsem svetu, navdihnjeni z aktivizmom mlade Švedinje Grete Thunberg, protestno zapustili šolske klopi in na ulicah od politikov zahtevali, naj ustavijo nevarno segrevanje planeta.

“Veliko mladih je ‘špricalo’ šolo, a ne zato, ker je to kul, ampak ker jih skrbi za njihovo prihodnost. Ena učiteljica je učencem napisala opravičila pod pogojem, da vsak učenec pripravi svoj transparent.” – Ema Otavnik

Ema Otavnik, Mladi za podnebno pravičnost: “Naši odločevalci imajo drugačne interese. Marjan Šarec in Dejan Židan o tej problematiki ne vesta veliko. Izgovarjala sta se v smislu: ‘to pa mi že delamo’. Brezogljično družbo želi Slovenija doseči do leta 2070. To je prepozno.”

Rezultati

Loading ... Loading ...
Kandidata sta bila še:

Jure Karas, avtor in dramaturg kabareta za pet igralcev, pijanca in občinstvo Realisti v izvedbi SNG Nova Gorica, žlahtne komedije 2019 tako po izboru strokovne žirije kot občinstva na Dnevih komedije v Celju. Predstavo, ki komično in nevsiljivo spregovori o Sloveniji tukaj in zdaj, je režirala Tijana Zinajić, ki je zanjo prejela še nagrado žlahtna režiserka.

Primož Jelševar, pobudnik akcije Manj svečk za manj grobov iz Zagorja. Prejšnji teden so zaznamovali deset let uspešnega delovanja humanitarne in ekološke akcije, ki je prerasla najprej občinske in nato še regionalne okvirje. Njen glavni namen je spodbujati ljudi, naj denar za gore sveč in cvetje na grobovih raje namenijo pomoči potrebnim.

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).