Prvo ime tedna meseca aprila je postal Alex Cisar, biatlonec in letošnji dvakratni mladinski svetovni prvak, ki na tekmi slovenskega pokala ni zmagal, je pa poskrbel za izjemno športno potezo. Med tekmo je nehote pohodil palico sotekmovalca, mu odstopil svojo, sam pa se vrnil po izgubljeno in nadaljeval s tekmovanjem.

Sploh nisem razmišljal o tem, kaj bi zdaj naredil, ampak prva stvar, ki sem se je spomnil, je bila, da bi mu podal palico

Prvo ime tedna meseca aprila je postal Alex Cisar, biatlonec in letošnji dvakratni mladinski svetovni prvak, ki na tekmi slovenskega pokala ni zmagal, je pa poskrbel za izjemno športno potezo. Med tekmo je nehote pohodil palico sotekmovalca, mu odstopil svojo, sam pa se vrnil po izgubljeno in nadaljeval tekmovanje.

»Moj odziv je bil čisto intuitiven, da sploh nisem razmišljal o tem, kaj bi zdaj naredil, ampak prva stvar, ki sem se je spomnil, je bila, da bi mu podal palico.«

Do desetega leta je bil Alex Cisar eden najobetavnejših mladih igralcev tenisa, a ga je po petih letih igranja in treniranja tenis prenehal veseliti.

»Tek na smučeh sem si že od malega želel trenirati ali pa vsaj rekreativno teči, ampak takrat nisem dobil svojih tekaških smučk, zato sem najprej treniral tenis, pa potem košarko, no, pri 12 letih sem se pa odločil, da bom končno poskusil s tekaškimi smučmi.«

19-letnik, ki obiskuje Gimnazijo Franceta Prešerna, je že pred leti ugotovil, da ga poleg športa zanimajo tudi stvari, ki so povezane z medicino, zato se je tudi prepisal s športnega oddelka na splošno gimnazijo, da bo lahko opravljal maturo tudi iz biologije. Ob tem pa Alex Cisar, ki ima povprečje ocen 5,0, govori štiri jezike, slovenščino, nemščino, angleščino in češčino:

»Češčina, ker je moj oče Čeh, in to je v bistvu kot moj drugi materni jezik.«

 Kandidata sta bila še:

Kostja Gatnik, slikar, ilustrator in grafični oblikovalec, ki je s svojo vsestransko in pestro umetniško produkcijo zlasti v ilustraciji uveljavil popolnoma nove paradigme. Za izjemen, 40-letni ustvarjalni in zelo raznovrsten likovni opus je prejel nagrado Hinka Smrekarja za življenjsko delo.

Jernej Ule, znanstvenik in profesor molekularne nevroznanosti na londonski univerzi UCL. S sredstvi, ki jih je pridobil na razpisu Evropskega raziskovalnega sveta za uveljavljene raziskovalce, bo s slovenskimi kolegi na Kemijskem inštitutu med drugim raziskoval, kako poškodbe nevronov sprožijo bolezen ALS.

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).

Miha Švalj