Podatki Dnevnikove raziskave Zlata nit, pri kateri na letni ravni izbirajo najboljše zaposlovalce, kažejo, da se pri 41 letih začne naše “zimsko spanje” na delovnem mestu. Povprečen zaposleni namreč pri 41 letih nima več želje po dodatnem učenju in nekako samo še čaka na upokojitev. Tudi zaposlovalci v starejše od 42 let praviloma ne vlagajo več, v Poslovnih krivuljah pa iščemo možnosti, kako to miselnost spremeniti.

Kako spodbuditi generacijo 55+ k ohranitvi delovne vneme?

V Sloveniji se na leto postaramo za dva meseca in pol, starejši od 55 let predstavljajo vse večji delež družbe, hkrati pa je le 47 odstotkov te generacije delovno aktivne. S tem smo na repu držav v Evropski uniji, v kateri je povprečje 59 odstotkov. Na drugi strani podatki Dnevnikove raziskave Zlata nit, pri kateri na letni ravni izbirajo najboljše zaposlovalce, kažejo, da se pri 41 letih začne naše “zimsko spanje” na delovnem mestu. Povprečen zaposleni namreč pri 41 letih nima več želje po dodatnem učenju in nekako samo še čaka na upokojitev. Tudi zaposlovalci v starejše od 42 let praviloma ne vlagajo več, predsednica sveta za kadre pri GZS Sonja Špoljarič pa je prepričana, da je to povsem zgrešena mentaliteta.

“Mladi si s končanim šolanjem kupijo vstopnico za trg delovne sile, šele z zaposlitvijo se začne praktično učenje, ki bi moralo trajati vso delovno dobo. Podobno je, ko se učimo voziti kolo. Če ti nekdo pove, da se kolo vozi tako, da se usedeš na sedež, primeš za balanco in poganjaš, to še ne pomeni, da znaš voziti kolo.” 

Finančni komentar je prispeval Izidor Jerman, direktor sektorja upravljanja premoženja pri Alta skladih:

 

Matevž Polajnar