Živčno čakanje na prvi razgovor za službo je preteklost, saj lahko stike z delodajalci po novem navezujemo na spletu. Ta miselnost vse bolj prihaja tudi k nam, zato je sredi meseca vrata odprl prvi slovenski on-line karierni sejem, na katerem so lahko iskalci zaposlitve neodvisno od kraja in časa klepetali z morebitnimi delodajalci. Je to prihodnost na področju kadrovanja in kaj vse prinaša s seboj?

Živčno čakanje na prvi razgovor za službo je preteklost, saj lahko stike z delodajalci po novem navezujemo na spletu

Bi zamenjali delovno mesto, pa se pri tem ne želite voziti daleč, jemati dopusta in zardevati v nerodnih prvih pogovorih? Če je odgovor na vse to DA, ste povsem normalni predstavniki digitalne dobe, ki počasi prodira tudi v vse kadrovske pore pri nas. Tako smo sredi marca dobili prvi spletni karierni sejem, ki ga je organiziral spletni portal Optius in na katerem je sodelovalo 25 slovenskih podjetij, tudi nekatera največja. Vodja projekta Sanda Jerman pojasnjuje: “Čas je zdaj pravi, ker je položaj na trgu dela takšen, da je večina dobrih kandidatov že nekje zaposlena. Želeli smo jim omogočiti, da se anonimno povežejo s podjetji in si poiščejo boljšo priložnost.”

Kadrovska stroka to pobudo sicer pozdravlja, a ocenjuje, da gre kljub vsemu bolj za “dopolnilno” dejavnost družabnim omrežjem, kjer je kadrovsko mreženje v skokovitem porastu. Specialistka za marketing in svetovalka podjetjem Brigita Lazar Lunder je zelo neposredna: “Na sejmih se navadno pojavljajo ljudje, ki jim rečem ‘desperados’, se pravi tisti, ki iščejo zaposlitev. Na omrežjih, kot je LinkedIn, pa gre za čisti ‘head hunting’.”

Prihodost je torej v spletnem mreženju na karšen koli način. A ta prihodnost prinaša tudi svoje pasti, hkrati pa ne rešuje problemov trga dela, pa tudi ne demografije.


Finančni komentar je tokrat prispeval Damjan Kovačič, KBM Infond.

Val 202