Lahko noč, Joan! je radijski dokumentarec o osamosvajanju Katalonije. Je zgodba o vsakdanjih življenjih Kataloncev in sanjah o narodovi svobodi. Zanje navdih iščejo tudi pri Slovencih, ki naj bi nas s Katalonci združevali tudi trma in smisel za humor. Slikamo drobne zanimivosti, predstavljamo katalonske posebnosti, hkrati pa podrobno analiziramo zgodovinski in politični kontekst osamosvajanja, analitično raziskujemo aktualne razmere, jih postavljamo v mednarodno-pravni kontekst in skušamo razumeti položaj, ko trčita dve predstavi o zamejitvi suverenega ljudstva znotraj demokratične ureditve. Je osamosvojitev res edina rešitev? Kako bi lahko (še) sobivali Katalonci in Španci? Kakšna bi morala biti vloga Evropske unije?

Avtorja: Jan Grilc in Luka Hvalc

Radijski dokumentarec o osamosvajanju Katalonije. Je odcepitev od Španije (še) mogoča? Zakaj Katalonci sanjajo o slovenski poti?

“Vedno se predstavljam kot Katalonka, ker se tako počutim. In vedno pravim, da je bil moj nono Gaudi, moj bratranec pa je Messi,” na Trgu svobode v Kobaridu razlaga učiteljica Aurora Calvet, ki že 20 let živi v Sloveniji. Aurora je sicer doma iz obmorskega kraja Sant Feliu de Guixols, kakšnih sto kilometrov iz Barcelone. Tudi tam imajo Ulico svobode. V družinski hiši s pogledom na zaliv obiščeva Aurorine prijatelje iz mladosti. To je bil dan, ki ga gotovo ne bom nikoli pozabil. Potem pa smo se zaleteli v politično realnost,” (ne)uspeh osamosvojitvenega referenduma 1. oktobra 2017 oriše Carlos Nadal. In vse skupaj ponazori z močnim udarcem dlani ob dlan.  

Kakšna je realnost osamosvojitve Katalonije danes? Odnosi med Katalonijo in Španijo so napeti, Evropska unija ohranja status pasivne opazovalke, nekdanji predsednik Carles Puidgemont še vedno živi v izgnanstvu, v Madridu se je pred kratkim začelo sojenje katalonskim osamosvojiteljem, ki so jih premestili iz zapora v okolici Barcelone. Tam je mladi moški z vzdevkom Joan BonaNit (Joan, Lahko noč) več kot 200 večerov zapored vsakemu izmed zapornikov glasno prek megafona zaželel lahko noč. In ob zbrani množici podpornikov vedno tudi dobil odgovor izza rešetk. Ritual se je tradicionalno končal s petjem katalonske himne.

“Ob vsakem sprejetem zakonu je določena tudi pot, kako se mu upreti.”

Katalonski pregovor

V nekaj dneh, preživetih v Kataloniji, sva govorila tako z zagovorniki neodvisnosti kot tudi skeptiki, ki niso najbolj navdušeni nad osamosvojitvenimi težnjami. Pozorno sva prisluhnila njihovim argumentom. Iz Barcelone sva se se odpeljala na katalonsko podeželje, bila v obmorskih krajih, s protestniki pred zaporom, med navijači velike športne družine Barcelona, spominjali smo se olimpijskih iger leta 1992, legendarnega košarkarskega “dream teama” in prvih olimpijskih medalj samostojne Slovenije … Pogovarjala sva se s Katalonci v Sloveniji in s Slovenci v Kataloniji.

Lahko noč, Joan! je radijski dokumentarec o osamosvajanju Katalonije. Je zgodba o vsakdanjih življenjih Kataloncev in sanjah o narodovi svobodi. Zanje navdih iščejo tudi pri Slovencih, ki naj bi nas s Katalonci združevali tudi trma in smisel za humor. Slikamo drobne zanimivosti, predstavljamo katalonske posebnosti, hkrati pa podrobno analiziramo zgodovinski in politični kontekst osamosvajanja, analitično raziskujemo aktualne razmere, jih postavljamo v mednarodno-pravni kontekst in skušamo razumeti položaj, ko trčita dve predstavi o zamejitvi suverenega ljudstva znotraj demokratične ureditve.

Je osamosvojitev res edina rešitev? Kako bi lahko (še) sobivali Katalonci in Španci? Kakšna bi morala biti vloga Evropske unije?

*Pri prevodih iz katalonščine in španščine so pomagale: Simona Škrabec, Helena Gené Škrabec in Uršula Zaletelj.

Jan Grilc, Luka Hvalc