Na jubilejnem 50. svetovnem prvenstvu v biatlonu, ki te dni poteka v Östersundu, so se predstavili tudi začetniki smučanja. Samiji živijo na Švedskem, Norveškem, Finskem in v Rusiji. Z umetnico in glasbenico Natalie Carrion se je o njenem ljudstvu pogovarjal Aljaž Golčer

Natalie Carrion je švedska umetnica in glasbenica, ki na svetovnem biatlonskem prvenstvu predstavlja ljudstvo Sami

Na jubilejnem 50. svetovnem prvenstvu v biatlonu, ki te dni poteka v Östersundu, so se predstavili tudi začetniki smučanja Samiji. Pred skoraj 100 leti so na Švedskem, sredi Sapmija, našli najstarejši par smuči, ki ga poznamo, star več kot pet tisoč let. Samiji, ljudstvo na smučeh, so avtohtoni prebivalci Sapmija, dežele, ki se razteza prek Švedske, Norveške, Finske in Rusije. Za smučarje je Samije že pred tisočletjem in pol označil bizantinski učenjak Prokopij, nam pa je ljudstvo Sami predstavila mlada glasbenica Natalie Carrion.

Ob tradicionalnih oblačilih so sestavni deli kulture ljudstva Sami predvsem jezik, glasba in ročne spretnosti. Pomemben del predstavlja tudi vzreja severnih jelenov, ki pa jih ima manj kot 20 odstotkov Samijev. Tradicionalni so tudi izdelki iz srebra, ki jih je največ na severu dežele Sapmi. Vse, od oblačil, čevljev, pasov in nožev, pa je izdelano ročno.
– Natalie Carrion

Samiji so bili zaradi izvrstnega smučarskega znanja v preteklosti zelo zaželeni na arktičnih ekspedicijah. Uspehe so želi tudi na velikih tekmovanjih, predvsem v teku na smučeh. Zanimiva je anekdota o dobitniku olimpijske medalje iz štafete v Chamonixju leta 1924, Torkelu Perssonu. Leto prej naj bi na eni od tekem namreč v cilj prišel 17., saj je potreboval novo puško. Puška je bila namreč nagrada za 17. mesto. Natalie Carrion pa izpostavlja še en vidik, zaradi katerega je pomembno, da Samiji dobijo svoje mesto na tekmovanjih, kot je svetovno biatlonsko prvenstvo:

Samiji so bili v preteklosti zatirani s strani švedske vlade. Ni se jim godilo dobro. Ljudje so tudi zaradi sramu prenehali uporabljati svoj jezik. Časi pa so se nato spremenili. Svetlo prihodnost vidim predvsem v mlajši generaciji, ki skrbi za razvoj in ohranjanje kulture Samijev. To je pomemben del moje identitete.
– Natalie Carrion

Aljaž Golčer