Jan Groznik na podiplomskem študiju na Univerzi za znanost in tehnologijo na Norveškem raziskuje čistejše oblike pridobivanja energije iz zemeljskega plina. Kar nekaj časa pa je v zadnjih tednih preživel s slovensko odpravo smučarskih skakalk in skakalcev ter ji pomagal pri udomačitvi v Trondheimu.

Jan Groznik je študent programa tehnologij zemeljskega plina v Trondheimu, ki je pomagal pri organizaciji norveške skakalne turneje

Jan Groznik na podiplomskem študiju na Univerzi za znanost in tehnologijo na Norveškem raziskuje čistejše oblike pridobivanja energije iz zemeljskega plina. O energentih prihodnosti pravi, da bodo ti najverjetneje vključevali vetrne in sončne elektrarne, verjame pa tudi v vodik. Zaveda se, da imajo takšni viri prednosti in slabosti, in pove, da ima veliko vlogo pri odločitvi usmeritve politika, ki po navadi predstavi samo pozitivne lastnosti. Kot primer navaja na Norveškem še posebej zelo razširjene električne avtomobile, ki v resnici ne delujejo popolnoma brez emisij. Izpusti pri izdelavi teh naprav so namreč veliko višji kot pri izdelavi ”navadnega”.

Kar nekaj časa pa je zadnje tedne preživel s slovensko odpravo smučarskih skakalk in skakalcev ter ji pomagal pri udomačitvi v Trondheimu.

 

Mitja Peček