Frekvenca X

Vse živo 4/5: Tango za dva pajka

Izbira partnerja, torej spolna selekcija, je eden od najpomembnejših mehanizmov, ki poganjajo evolucijo. V splošnem v naravi ne vlada harmonija, temveč konflikt, podobno je tudi v spolnosti

Vse živo4-1
foto: Val 202

Izbira partnerja, torej spolna selekcija, je eden od najpomembnejših mehanizmov, ki poganjajo evolucijo. V splošnem v naravi ne vlada harmonija, temveč konflikt. In podobno je tudi v spolnosti. Različne vrste so med seboj v neprestanem konfliktu za okoljske vire in podobno temu sta tudi spola iste vrste v konfliktu za to, da kar najuspešneje zagotovita prenos svojih genov na potomce. In ta konflikt je tesno prepleten s paritvenimi sistemi.

V novi epizodi serije Vse živo smo še prav posebno živalski. Odpravljamo se namreč v svet neverjetno pestrih paritvenih sistemov, ki jih poznajo živali. Od levjih krdel, prešuštniških ptičev, pretkanih škržatov, od ljubezni slepih bahavih petelinov, pajkovk kanibalk pa do ušes zaljubljenih voluharjev, med – recimo jim – napetimi četrtinami pa postrežemo še s prav posebno pajčjo ljubezensko afero. Kako živali izbirajo partnerje in kako močno jih zaznamuje spolni konflikt?

Gostje tokratne oddaje:

Dr. Meta Virant – Doberlet, Nacionalni inštitut za biologijo

Dr. Al Vrezec, Nacionalni inštit za biologijo

Dr. Göran Arnqvist, Univerza Uppsala

Dr. Gregor Majdič, Veterinarska fakulteta v Ljubljani, Medicinska fakulteta v Mariboru

Barbara Mihelič, strokovna vodja v Živalskem vrtu Ljubljana

***Pa še popravek: kmalu po začetku se nam je zareklo, da so levi, morski levi itd. monogamni. Seveda ne! To so tipični poligamni teritorialneži.