Verjetno je najbolj znan Latvijec v Evropi, gotovo najbolj znan Latvijec v Sloveniji. Z 221 centimetri je eden najvišjih Evropejcev sploh. Poliglot, za kar ni kriv zgolj talent za jezike, ampak predvsem žoga. Košarkarska. Po Latviji in Španiji zdaj živi v ZDA, zanj pa pesti, čeprav trenutno ne igra zaradi poškodbe, že tišči tudi marsikakšen Slovenec. Ime mu je Kristaps Porzingis.

Kristaps Porzingis, latvijski košarkarski in superzvezdnik

Dva največja velikana NBA košarke sta Evropejca: Srb Boban Marjanovič in Latvijec Kristaps Porzingis, oba visoka 221 centimetrov. Uspešnejši je Latvijec Kristaps Porzingis, All Star igralec, NBA zvezdnik. A do tega sijaja je dodobra okusil tudi senčno plat športa.

Kristaps je sledil tradiciji staršev in starejšega brata ter že pri šestih letih začel trenirati košarko. Pri 15-ih je njegov menedžer poslal video posnetek v španske in italijanske klube in dobil je povabilo v Sevillo.

“Od doma sem odšel pri 15-ih letih.  V Španiji nisem poznal jezika, kulture, nisem imel prijateljev. Ko greš mlad skozi vse te stvari, imaš izkušnje za vse življenje. Zame je bila selitev v NBA mnogo lažja. Znal sem že angleški in španski jezik. Sem človek, ki se hitro prilagodi.”

Sevilla je povabila Latvijca Porzingisa na preizkušnjo pri 15-ih letih, ko je bil že dvometraš: imel je 203 cm in le 71 kg. V poletni španski vročini, pri 40-ih stopinjah, severnjak ni pokazal vsega kar zna, a mu je Sevilla vseeno ponudila pogodbo. Španski zdravniki so ugotovili, da je slabokrven, z zmanjšanim številom rdečih krvničk. Bil je hitro utrujen in pogosto zaspan. Zato je zmanjkovalo tudi časa za učenje španščine in na treningih pogosto ni razumel navodil.

Februarja pa postal nova okrepitev Dallasa in soigralec Luke Dončiča. 23-letni Latvijec  in 20-letni Slovenec imata podobno športno pot: zelo mlada sta odšla v Španijo, se prebila v NBA, ob izboru na naboru poslušala kritike košarkarskih evroskeptikov, da ne bosta zmogla igrati v najmočnejši ligi na svetu. In oba zablestela in utišala dvomljivce.

“Imava podobno pot. Oba sva v Dallasu, oba sva mlada, oba imava rada košarko. To je dobro dolgoročno, da ustvariva kaj posebnega, pa tudi dobro prijateljstvo, da se poveževa. Prihajajo težke tekme in sezone, odločilni meti. Morava ostati takšna kot sva in uživati v košarki, trdo delati in upam, da bova nekega dne osvojila NBA naslov.”

Franci Pavšer