Prostor Večgeneracijskega centra Skupna točka Grosuplje je vsako leto bolj poln. Lani so imeli več kot 3000 uporabnikov in več kot 500 različnih dejavnosti, ki se jih udeležujejo upokojenci, brezposelni, socialno ogrožene družine, veliko imajo priseljencev, pa tudi Romov. Prav ti se po kakšen nasvet ali pomoč raje ustavijo v tem centru kot na tistem za socialno delo. Veliko zaslug za to ima tudi vodja centra Taja Tatjana Berk, ki sicer velja za strogo, a taka mora biti, da se kaj spremeni, pravijo nekatere uporabnice. Tudi zaradi njenega dela bodo v Grosuplju dobili prvega Roma z vozniškim izpitom.

Tudi zaradi delavnic in pogovorov v Večgeneracijskem centru imajo v Grosuplju prvega Roma, ki se pripravlja na vozniški izpit

Prostor Večgeneracijskega centra Skupna točka Grosuplje je vsako leto bolj poln. Lani so imeli več kot 3000 uporabnikov in več kot 500 različnih dejavnosti, ki se jih udeležujejo upokojenci, brezposelni, socialno ogrožene družine, veliko imajo priseljencev, pa tudi Romov. Prav ti se za kakšen nasvet ali pomoč raje ustavijo v tem centru kot na tistem za socialno delo. Veliko zaslug za to ima tudi vodja centra Taja Tatjana Berk, ki sicer velja za strogo, a taka mora biti, da se kaj spremeni, pravijo nekatere uporabnice. Tudi zaradi njenega dela bodo v Grosuplju dobili prvega Roma z vozniškim izpitom.

Poleg takih dobrih zgodb pa je tudi veliko tistih drugih. To so med seboj sprte družine, veliko mladih uživa droge. Kriminalna dejanja so marsikoga spravila v zapor. Veliko je neurejenih skrbništev nad otroki in otrok, ki ne hodijo v šolo, pa tudi zlorab in mladoletniških nosečnosti. In ravno zato je pomembno, da otroci pridejo v center, da se udeležijo programov, da gredo iz škodljivega okolja in da vidijo, da se da. Poleg tega tam dobijo kako stvar, predvsem pa doživijo marsikaj, česar sicer, če ne bi bilo njihovih brezplačnih dejavnosti, nikoli ne bi.

“Za Rome imamo programe za mentorstvo za mlade Rome, ker ga zelo potrebujejo. V večini končajo šolanje s končanim četrtim, petim morda šestim razredom. Letos imamo dve devetošolki, ki bosta nadaljevali šolanje, kar nas zelo veseli.”

Prav zato bodo v Večgeneracijskem centru Skupna točka Grosuplje veseli donacije v obliki oblek za dekleti, pa tudi oblačil za šolajoče se fante.

Veronika Gnezda