Dandanes so motoristične čelade veliko bolj zračne, prav tako tudi zaščitne obleke, a ko je vročina tista prava, potem je jasno, da je tudi motoristom vroče.

Slovenski avto leta dokazuje, da si je naslov zaslužil. Za motoriste pa velja, da svoje motocikle vsi servisirajo na isti dan v letu

Ena izmed resnic pri motoristih je tudi ta, da bi radi pripeljali svoj motocikel na servis isti dan v letu – ko posije prvo spomladansko sonce. Priporočljivo je motocikel peljati k strokovnim serviserjem, ker se lahko nestrokovni posegi končajo veliko slabše kot lahko škoduje recimo nekaj domačega šušmarjenja na avtomobilu. Poleg tega je reden servis motornega kolesa še vedno manj zahteven, tudi cenejši in predvsem hitrejši kot podoben servis na avtomobilu. Priporočamo, da se prihodnjič odpravite na servis – recimo januarja.

Preverimo na hitro življenjske funkcije pri Fordu focus. Kot slovenski avto leta mora biti pod drobnogledom pogosteje kot drugi prebivalci avtomobilskega planeta. Ko nam pod radovedne prste prihajajo različne izpeljanke, različne karoserijske in motorne konfiguracije, smo vse bolj prepričani; znotraj žirije slovenskega avta leta smo se odločili pravilno. Focus je ta hip najbolj vznemirljiv avto, ki je še v dosegu običajnih smrtnikov. Preverili smo ga z opremo ST. Modni dodatki in vznemirljiva rdeča poudarjajo, da so imeli oblikovalci ali obilo sreče ali pa dovolj časa za res temeljit premislek. Razpotegnjena silhueta amazonske mačke, visoki boki in velika kolesa. Privlačna podoba sicer prinese tudi nekaj nevšečnosti. Prtljažnik ni volumenski rekorder, na zadnji klopi so steklene površine podobne tistim na batiskafih. Notranjost sledi zunanjosti, in ker ST spominja na športnost, je nekaj brušene kovine več kot dobrodošle. In ST se na cesti resnično izkaže. Kot za focus velja že nekaj generacij, je njegova lega na cesti vrhunska. V vseh razmerah predvidljiv in natančen prinaša, vsaj za nas, vozniške puriste, tudi velik prispevek k varnosti v prometu.

Težavica je agregat. Pridevnik ST nakazuje na nekaj zdrave brutalnosti, a benigni litrski trivaljnik z 92 kilovati komaj da kaj od sebe. Oziroma največ, kar iz sebe iztisne, je brbotajoč zvok, podoben tistemu v osemvaljnikih; ko pa je treba podobo prenesti na cesto, motorček hitro »poklekne«. Sicer vozi suvereno v vseh voznih razmerah, a nič več kot to. Tudi poraba goriva približno osem litrov nam spet sproža vprašanje o smiselnosti trivaljnega eksperimenta. A, kot rečeno, smo nekoliko nergaško razpoloženi vozniški puristi, na srečo pa ima Ford mogočih kombinacij agregata in menjalnika več kot dovolj.

Vrača se eden od rekorderjev v vseh mogočih avtomobilskih kategorijah. Toyota corolla je legenda. Od leta 1966 do danes si je zaslužila naziv najbolj prodajanega avtomobila na svetu. In po sorazmerno kratki ter očitno ne najbolj uspešni avanturi z aurisom se corolla vrača v svoji dvanajsti generaciji. Zgodba corolle je kompleksna, kot so kompleksne zgodbe predmetov, ki soustvarjajo človeško mobilnost neprekinjeno več kot pol stoletja. A bistvo ostaja – kakovosten in globalen avto za mase.

Pozorni opazovalci avtomobilskega vesolja zadnjih nekaj let ugotavljajo, da so toyote prelomile svojo, ne ravno hvalevredno tradicijo, prenehale so biti dolgočasne. Zadnjih nekaj modelov je oblikovanih sodobno, vznemirljivo, lahko rečemo kar “evropsko”! Tudi corolla sledi tem smernicam. V treh karoserijskih različicah nagovarja velik krog voznikov, s skoraj že premiumsko notranjostjo pa kaže moč največjega proizvajalca avtomobilov na planetu. In seveda – corolla je najnovejši maneken Toyotine zaveze do hibridnega pogona, za katerega se zdi, da danes razpolaga z najmočnejšimi argumenti med iskalci alternativnih pogonov. Corolla v golfov razred zagotovo prinaša vedno dobrodošel prepih, o tem ni dvoma.

Še enega novinca smo spoznali te dni – to je Volkswagnov najmanjši kompaktni križanec t-cross, ki je še za 12 cm krajši od večjega brata t-roca. Kar zadeva oblikovanje, se novinec zgleduje po sorodstvu, tudi po največjem touaregu, pa tudi v notranjosti ni dvoma, da gre za natančno zasnovan in kakovosten izdelek, ki so mu že v osnovni model vgradili kopico asistenčnih sistemov. Za zdaj je na voljo le litrski trivaljnik s 70 ali 85 kilovati moči (t-crossov s takim motorjem bodo prodali daleč največ), prihaja pa še dizelski 70-kilovatni 1,6 TDI. Menjalnik je lahko tudi samodejni DSG, štirikolesnega pogona ne bo. Cene gredo od 16 tisočakov navzgor, letos bi jih prodali 1600.

 

Janez Martinčič