Aktualno

Zgodbe ljudi so zlorabljene v politične namene

Humanitarka Maja Ahac v pogovoru tudi o tem, da bi bilo treba spremeniti definicijo termina "begunec", ter o Jemnu, pozabljeni državi, kjer deluje največja operacija Adre

DSC05910
Maja Ahac
foto: Gašper Andrinek

“Nikoli ne vemo kdaj se obrnejo stvari, ampak se mi zdi, kot da se jih nikoli ne naučimo, da gre tu enostavno samo za človeško preživetje in željo po boljšem življenju, ki pa je tudi osnovna človekova pravica,” poudarja Maja Ahac, ki je po vodenju humanitarne in razvojne organizacije Adra v Sloveniji zdaj v Bruslju prevzela vlogo vodje zagovorništva na področju Evrope ter pokriva področje komunikacij pri Adri Evropa.

“Obsojati ljudi, ki bežijo iz določene države, ker nimajo pravice izražat svojega mnenja oziroma so preganjani ali nimajo dostopa do zdravstvene oskrbe, je z naše evropske perspektive, egoistično.

Maja Ahac se zaveda tudi novih groženj, ki jih predstavljajo predvsem podnebne spremembe: “Stvari so tako kompleksne v povezavi s podnebjem in podnebnimi spremembami, da tukaj moramo stopiti skupaj kot globalna skupnost. Ljudje v Afriki žanjejo posledice odločitev, ki smo jih sprejemali mi – na tako imenovanem globalnem severu.”

Vsako človeško življenje, ki v 21. stoletju usahne zaradi lakote, je sramota za vsakega od nas.”