Vroči mikrofon

Avstrijci kupujejo zemljo v Sloveniji

Pomurski kmetje vse bolj tarnajo, ker ne morejo širiti svojih kmetij oziroma polj, saj obdelovalne zemlje ne morejo niti kupiti niti najeti. Na trgu je preprosto skorajda ni na voljo

njiva)
foto: Bobo

Pomurski kmetje vse bolj tarnajo, ker ne morejo širiti svojih kmetij oziroma polj, saj obdelovalne zemlje ne morejo niti kupiti niti najeti. Na trgu je preprosto skorajda ni na voljo, v Apaški dolini pa vse glasneje opozarjajo na to, da slovensko obdelovalno zemljo kupujejo avstrijski državljani. Bomo torej v Sloveniji poleg tovarn in turističnih objektov tujcem prepustili še rodovitno zemljo?

Martin Fras v Apaški dolini obdeluje 70 hektarov kmetijskih zemljišč, kmetijo bi tako kot še nekateri drugi rad širil, a zato skorajda nima možnosti.

Kmetijstvo je glavna panoga v Apaški dolini, zato si vsi želijo, da bi imeli ustrezne pogoje za kmetovanje, zlasti mladi prevzemniki pa, da bi jim kmetovanje omogočalo dolgoročno preživetje. A če bodo ostali brez zemlje, to pač ne bo šlo. Ker imajo avstrijski kmetje priznan status kmeta tudi pri nas, lahko tu zaprosijo tudi za neposredna plačila oziroma subvencije.

Kmetom v Avstriji banke takoj odobrijo posojilo za nakup zemlje, dodajajo sogovorniki, povrh vsega pa je zanje pri nas še precej cenejša, čeprav našim prodajalcem ponujajo zanjo skoraj trikrat več od slovenske povprečne cene. To pa posledično napeljuje tudi k večji prodaji. Župan občine Apače Andrej Steyer pravi, da je lokalna skupnost pri reševanju težav, ki jih prinaša prehajanje kmetijskih zemljišč v tujo last, precej nemočna. Hkrati opozarja, da gre v Apaški dolini tudi za veliko vodovarstveno območje.

Vsi pristojni v Apaški dolini so zdaj v pričakovanju pogovora, ki se ga bodo 21. marca udeležili na kmetijskem ministrstvu v Ljubljani. Ministrica Aleksandra Pivec, ki so jo o vse večji prisotnosti avstrijskih kmetov v Apaški dolini obvestili že na njenem prvem obisku v Pomurju prejšnji mesec, je po srečanju med drugim povedala, da se bo v reševanje vključilo tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije.