V športnopogovorni oddaji V sredo bomo gostili srebrni s svetovnega prvenstva v Seefeldu, smučarski tekačici Katjo Višnar in Anamarijo Lampič. Spoznali boste zakulisje uspeha in življenje srebrnih sprinterk. V sredo po 21.00 ju bosta gostila Dare Rupar in Boštjan Reberšak.

Gostji sta bili srebrni slovenski smučarski tekačici, ki sta na svetovnem prvenstvu v klasičnih tekaških disciplinah v Seefeldu osvojili edino slovensko odličje

Katja Višnar se pri petintridesetih počasi poslavlja od tekmovalne poti, Anamarija Lampič pa je pri triindvajsetih kot najmlajša med štirimi slovenskimi tekačicami, ki se ponašajo z odličjem, še enkrat potrdila svojo nadarjenost.

Katja Višnar je bila že na svojem sedmem svetovnem prvenstvu. Dvakrat je bila zelo blizu medalji – pred osmimi leti, ko je skupaj s Petro Majdič tekla v ekipnem sprintu na Hollmenkolnu in osvojila 5. mesto, ter pred šestimi leti v dolini Fiemme, ko je bila v sprintu v klasiki četrta. Po razočaranju na lanskih olimpijskih igrah v Pjongčangu, kjer so tudi tekli v klasiki, je prav zaradi možnosti, ki jo je ponujal ekipni sprint na Tirolskem, še ostala v smučini. Ob izjemnem uspehu, pravem podvigu slovenskega teka, ni skrivala svojega navdušenja, obenem pa se ji je od srca odvalil ogromen kamen z bremenom, da bo kariero končala brez velike kolajne.

Katja o teži kolajne
Res je olajšanje. V teh dneh se velikokrat spomnim za nazaj, kaj vse je bilo potrebnega za to. Spomniš se tudi tistih, ki so bili zraven na tej poti. Ko te pokličejo in ti čestitajo, jim poveš, da so del tega, da je to en del, ne samo mene, ki sem tekla, ampak so del te kolajne tudi ostali, ki so bili na moji poti.

Anamarija Lampič je že pred sedmimi leti na mladinskih olimpijskih igrah, prav v Seefeldu, z medaljo že opozorila nase. Nato je imela obilo težav s srčno aritmijo, ki pa jih je premagala. Prvo zmago v članski konkurenci je vpisala na predolimpijskem sprintu v Koreji januarja 2017. Lani je bila pod petimi krogi sedma. V sebi ima olimpijske gene, ki jih je podedovala po očetu Janezu, ki je kolesaril na igrah v Los Angelesu 1984. Svoj izjemni talent je v pravem času in na pravem mestu potrdila v Seefeldu. Je kdaj pomislila, da bi šla po očetovih stopinjah in postala kolesarka?

Anamarija o primerjavi športov
Kolesarstvo in tek na smučeh sta si kar podobna. Oba sta garaška športa. Oče velikokrat reče, da je s taktiko čisto enako, ne smeš se voziti zadaj, v skupini moraš biti spredaj. Če pride do padca ali česar koli, je bolje, da si spredaj kot zadaj. To je čisto res! Zdi se mi, da tudi pri teku na smučeh to dobro deluje.

Tako kot v smučini sta obe tekačici složno sodelovali tudi v pogovoru z Boštjanom Reberšakom in Daretom Ruparjem.

Boštjan Reberšak, Dare Rupar