Ime tedna

Srce je močnejše kot ves denar

Ime tedna sta postala Bojana in Tomo Križnar: "Svet gre v maloro in samo če bomo sodelovali med sabo in si pomagali, bomo tudi navadni ljudje preživeli."

photo_615850_20190309
Slovenija, Koper, 09.03.2019, 09. marec 2019, Humanitarca Tomo Kriznar in Bojana Pivk Kriznar ter Humanitarna organizacija H.O.P.E. so danes poslali z ladjo vrtalnik in kompresor v Darfur. Dva tovornjaka bosta pomagala izkati vodo. druzba , humanitarnost, Sudan, Luka Koper Foto: BOBO
foto: Foto: BOBO

Ime tedna sta postala Tomo in Bojana Križnar, humanitarca, ki sta skupaj z organizacijo Hope pred desetimi leti začela zbirati sredstva za nakup naprave za vrtanje vodnih vrtin v Sudanu. Ta je včeraj izplula iz Koprskega pristanišča in je že na poti proti Darfurju, kjer bo tisočim omogočila dostop do brezplačne pitne vode.

“Ljudje zaradi žeje morajo nekam iti, prišli bodo sem, ker mi imamo tukaj vodo. Moramo jim pomagati, da bodo lahko ostali doma. Tukaj je premrzlo za njih, tukaj nismo tako tolerantni. Ne bomo jih tolerirali.”

Kot pravi Tomo Križnar, je precej prestrašen, saj ve, kam stroj potuje, in se zaveda odgovornosti. Lahko se zgodi, da bodo 175 tisoč evrov vredno napravo, ko bo prispela v Port Sudan, ukradli. A zaupa Sulejmanu Jamusu, humanitarnemu koordinatorju, ki je ustanovil organizacijo Hope for people in bo napravo prevzel, ko prispe v Darfur.

Sicer pa je idejo o napravi za vrtanje vodnih vrtin že na začetku podprl pokojni predsednik Janez Drnovšek.

“Mi smo to vrtalno napravo imenovali antena doktorja Janeza Drnovška.”

Kandidata za ime tedna sta bila tudi:

Ana Grobler, ena od aktivistk in prostovoljk feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče Zore. V kolektivu, ki letos praznuje 20 let delovanja, so tudi letos pripravili številne dogodke ter vnovič podelili tudi bodečo nežo za seksistično izjavo leta.

Tim Mastnak, deskar na snegu, ki si je z uvrstitvijo v četrtfinale paralelnega veleslaloma sklepne preizkušnje te zime v švicarskem Scuolu zagotovil zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala in v tej disciplini osvojil mali kristalni globus.

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).