Zelo verjetno ste že kdaj razmišljali o tem, da bi delali na domu. Zato, da bi se izognili izgubi časa na poti v službo, zato da bi se lažje zbrali ali preprosto zato, da bi preverili fleksibilnost svojega delodajalca. Kakšne so prednosti in pasti dela na domu? In kakšne so obveznosti delavcev in delodajalcev?

Zelo verjetno ste že kdaj razmišljali o tem, da bi delali od doma. Kakšne so prednosti in pasti takšnega dela? In kakšne so obveznosti delavcev in delodajalcev?

Zelo verjetno ste že kdaj razmišljali o tem, da bi delali od doma. Da bi se izognili izgubi časa na poti v službo, da bi se lažje zbrali ali preprosto zato, da bi preverili fleksibilnost svojega delodajalca.

Delo od doma ni pravica zaposlenih, ki bi nam jo zagotavljal zakon in bi jo lahko zahtevali. A hkrati to tudi ni le dobra volja delodajalca. Tekma za talente je čedalje bolj ostra, zato morajo podjetja svojim zaposlenim omogočiti fleksibilen delovnik in različne ugodnosti. Tone Stanovnik, direktor podjetja Špica international: “Seveda lahko računaš, da kaj prihraniš pri bencinu, času, poti in prostoru. Vendar mislim, da to ni tako pomembno kot pa avtonomija, ki jo lahko dosežeš s tem, da si sam izbereš, tudi glede na obdobje. V nekaterih obdobjih se moraš bolj posvetiti družini.

Ko se delodajalec odloči, da bo zaposlenim omogočil delo od doma, ga v resnici čaka precej birokratskega dela. Ana Marija Pavlović iz pravne službe podjetja Data: “Najprej moramo sploh ugotoviti, katera delovna mesta so sploh primerna za delo od doma. Na podlagi tega je treba opredeliti interne akte delodajalca in pripraviti poseben pravilnik za delo na domu. Pogodba o zaposlitvi je tudi drugačna. Delo je tudi treba prijaviti Inšpektoratu za delo.”


Anja Hlača Ferjančič